Aportul investigatiilor imunologice in securitatea transfuzionala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Rezultatele obtinute se incadreaza in datele statistice nationale ce desemneaza ca aceste infectii transmise prin intermediul sangelui pot reprezenta un semnal de alarma atat pentru donatori, cat si pentru beneficiarii de sange sau produse biologice derivate din sange.
Din totalul de 15637 donatori investigati pentru morbiditatea prin hepatita virala B, C si sifilis, s-a constatat un proc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aportul investigatiilor imunologice in securitatea transfuzionala

Rezultatele obtinute se incadreaza in datele statistice nationale ce desemneaza ca aceste infectii transmise prin intermediul sangelui pot reprezenta un semnal de alarma atat pentru donatori, cat si pentru beneficiarii de sange sau produse biologice derivate din sange.
Din totalul de 15637 donatori investigati pentru morbiditatea prin hepatita virala B, C si sifilis, s-a constatat un procent de 8,58 % donatori cu risc infectios pentru aceste boli. Dintre acestia 5,13 % sunt purtatori de AgHBs (infectie cu virus hepatitic B), 1,14 % sunt infectati cu virus hepatitic C si 2,31 % sunt bolnavi de sifilis (conform tabelului 1 si figurii 1).

Studiind morbiditatea acestor boli, prezente in randul donatorilor, asa cum reiese din figura 2, se observa o descrestere a incidentei hepatitei virale B si sifilisului, explicata prin aplicarea metodelor de profilaxie nespecifica si specifica (vaccinare anti VHB) in randul populatiei. In cazul hepatitei virale tip C incidenta este relativ constanta, avand in vedere ca infectia nu este manifesta clinic pe o perioada lunga de timp (10-30 ani), fiind depistata intamplator, ca de exemplu cu ocazia donarii de sange.AgHBs a fost detectat la 5,13 % din donatorii testati. AgHBs este primul marker virusologic detectabil in ser dupa infectia cu VHB.

El semnifica o hepatita B acuta sau cronica. Aparitia lui in circulatie precede cu 2-4 saptamani cresterea in ser a GOT, GPT si aparitia simptomelor clinice. AgHBs ramane detectabil in ser atat in timpul fazei icterice, simptomatice a hepatitei B acute, dar si la cazurile care se vor croniciza. Dupa debutul bolii, poate persista inca 1-3 luni in evolutiile autolimitate, dar se poate prelungi persistenta lui mai mult de 6 luni, ceea ce sugereaza cronicizarea. El poate persista la asa numitii "purtatori sanatosi", ceea ce arata ca el nu indica totdeauna o infectie recenta.

Trebuie stabilit daca ei sunt infectiosi sau nu. Pentru a stabili acest lucru trebuie testata prezenta AgHBe si evaluat nivelul seric ADN/VHB. Prezenta acestor imunomarkeri sugereaza un grad crescut de infectivitate al purtatorilor. Investigand incidenta infectiei cu VHC in randul donatorilor de sange se constata ca aceasta este mai redusa fiind in procent de 1,14%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.