Aport la capital social

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Aporturile nu sunt proprii numa contractului de societate . Exista aportul si in cazul unor structure economice , lipsite de personalitate juridica, cum ar fii :Asociatiunea in participatiune ( art 251-256 c )
Cu toate acestea aporturile au cel mai important rol in cazul societatilor comerciale, intrucat din momentul reuniri lor aporturile formeaza patriminiul initial al societatii (capital[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aport la capital social

Aporturile nu sunt proprii numa contractului de societate . Exista aportul si in cazul unor structure economice , lipsite de personalitate juridica, cum ar fii :Asociatiunea in participatiune ( art 251-256 c )
Cu toate acestea aporturile au cel mai important rol in cazul societatilor comerciale, intrucat din momentul reuniri lor aporturile formeaza patriminiul initial al societatii (capitalul social )

Operatiunea juridica de aportare se prezinta sub forma unui contract cu titlu ONEROS SI TRANSLATIV DE DREPTURI .Daca aportul consta in transmiterea dereptului de proprietate , aportatorul are aceleasi obligatii ca vanzatorul , inclusive obligatiunea de garantie pentru vicii si pentru evictiune .

Societatea comerciala este Lrandul ei , obligate sa atribuie asociatului parti sociale sau actiuni care confera titularului drepturi patrimoniale de creanta cu privire la dividende , precum si drepturi nepatrimoniale ( respective dreptul de a alge si de a fii ales in organelle de conducere ale societatii )

Diferenta intre VANZARE si APORTARE consta in faptul ca , in cazul VANZARI partile contractante cunosc existenta si intinderea prestatiilor , in timp ce in cazul APORTARII asociatul cunoaste numai valoarea bunurilor pe care le aporteaza primind in contraprestatie parti sociale sau actiuni , dar nu cunoaste cu certitudine daca v-a incasa beneficii .Obtinerea de benefici depinde de activitatea societatii , care este infulentata de asa numitele RISCURI IN AFACERI .

Obiectul obligatiei de APORTARE - APORTUL IN NUMERAR
Aportul in numerar este aportul in bani (lichiditatti ) si este cel mai utilizat Potrivit art. 16 aliniat 1 din legea nr. 31/1990 republicata , aporturile in numerar sunt obligatorii la construirea oricarei forme de societate .

Aportul in numerar nu trebuie confundat cu finantarea societatii , prin efectuarea unor depuneri de bani de catre asociati . Asociatii pot sa avanseze diferite sume de bani societatii , pe baza unui contract de imprumut sume de bani care se inregistreaza in contul current al societatii .

Spre deosebire de aceste imprumuturi (finantari ) pe care le pot face asociatii , APORTUL IN NUMERAR e inregistrat in situatia financiara in contul CAPITAL .Conform art.68 din legea nr.31/1990 republicata si modificata , aportul la capitalul social nu este purtator de dobanzi .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.