Apolo si soarele - Artemis si luna

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

I. Apolo-soare: cele mai vechi identiiicari
Mai intii de toate, poemele homerice nu par deloc sa confunde pe Apolo cu soarele, dimpotriva, in numeroase pasaje ii deosebea foarte clar. Cind cadavrul lui Hector zacea pe cimp, Apolo aduce deasupra lui un nor intunecat, psntru a-l feri de caldura soarelui3. in istoria dragostei lui Ares si a Afroditei, Helios, soarele, sta la pinda pentru Ilefa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apolo si soarele - Artemis si luna

I. Apolo-soare: cele mai vechi identiiicari
Mai intii de toate, poemele homerice nu par deloc sa confunde pe Apolo cu soarele, dimpotriva, in numeroase pasaje ii deosebea foarte clar. Cind cadavrul lui Hector zacea pe cimp, Apolo aduce deasupra lui un nor intunecat, psntru a-l feri de caldura soarelui3. in istoria dragostei lui Ares si a Afroditei, Helios, soarele, sta la pinda pentru Ilefaistos si joaca rolul de detectiv, in timp ce Apolo, putin mai tirziu, apare ca martor la constatarea adulterului4.

Cu toate acestea, toti exegetii lui Homer, priceputi in alegorii, repeta fara incetare ca Apolo este totuna cu soarele. Este poate una din identificarile care ne surprind cel mai putin, in asa masura a prevalat incepind din epoca alexanAZdrina 5. Totusi nu este cea mai usor de explicat.


Se poate spune ca, in mare, pa plan literar, sau filozofic, ecuatia Apolo-soare a fost Arulgarizata in lumea greaca de catre stoici, mai ales de catre Cleanthes, care la rindul sau a preluat-o de la pitagoreici6.Euripide, in tragedia Phaeton, din care nu avem decit fragmente, face aluzie la identitatea astrului cu zeul, pre-zentind-o ca o doctrina cunoscuta doar de citiva initiati. In fata cadavrului fiului sau, mama lui Phaeton, Clymena, arunca cerului urmatoarea mustrare:

O soare frumos stralucitor, cum ne-ai pierdut pe mine si pe el: Pe drept esti tu numit de nemuritori Apolon (cel care omoara) de catre cel care cunoaste numele secrete ale zeilor 7.
Oamenii obisnuiti nu stiu ca numele de Apolo se aplica soarelui, ci doar cei care au cunostinte speciale despre denumirile "tacute" ale zeilor.

Sa fie vorba de un secret detinut de sectele orfice ? Sau de unul din misterele care se impartaseau doar initiatilor in cadrul serbarilor si ceremoniilor religioase, mistere pe care au continuat mai tirziu sa le transmita neopitagoreicii in cursul teurgiilor lor? Felul in care se exprima Heraclit asupra acestui subiect in Alegoriile homerice, ne-ar indemna sa o credem:Ca Apolon este tot una cu soarele, ca este un singur zeu sub nume diferite, avem dovada in formulele folosite in misterii cind se vorbeste de zei in riturile secrete de initiere 8, si in refrenul popular, repetat pe toate vocile: "soarele este Apolo, iar Apolon este soarele,,9.

Primii pitagoreici, ale caror credinte, de altfel, se disting cu greu, pentru noi de cele ale orfismului, par sa fi facut apropierea dintre Apolo si soare.in comunitatile sectei, in care cercetarea stiintifica mergea mina in mina cu meditatia religioasa, in care descoperirile uneia puteau servi drept aliment celeilalte, exista un inAZteres special pentru astronomie si muzica, amindoua fiicele armoniei.

Unul din membrii scolii, Oenopide din Chios, contemporan cu Euripide (deoarece Proclus il situeaza dupa Anaxagora 10), descoperise, ' dupa parerea unor istorici greci (Eudemos,Djiodor din Sicilia), ca drumul anual al soarelui, sau eliptica, alonata pe cer de constelatiile Zodiacului, forma un cerc usor inclinat sau "oblic" in raport cu planul ecuatorului u.

Dupa parerea sa, oblicvitatea cursei soarelui era in mod misterios indicata in epitetul de Loxias, dat lui Apolo. El vedea in acesta o dovada clara a oblicvitatii astrului, si nu o aluzie la limbajul obscur si intortocheat al oracolelor zeului-prezicator 12. Asadar, pitagoreicii din timpul lui Oeno-pide identificau astrul cu zeul si la ei, probabil, se gindea Euripide vorbind de cei care cunosteau numele secrete ale divinitatii 13.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.