Aplicatiile in psihosociologia grupurilor umane

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Astfel, multe dintre aspectele care vizau viata si activitatea indivizilor in interiorul grupului, diferitele fenomene si procese ce se structureaza la acest nivel, devin parte integrata problematicii unei noi stiinte relativ autonome-psihosociologia grupului uman.
Interesul pentru studiul grupurilor mici se manifesta odata cu aparitia la jumatatea secolului al XIX-lea, a primelor teorii s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aplicatiile in psihosociologia grupurilor umane

Astfel, multe dintre aspectele care vizau viata si activitatea indivizilor in interiorul grupului, diferitele fenomene si procese ce se structureaza la acest nivel, devin parte integrata problematicii unei noi stiinte relativ autonome-psihosociologia grupului uman.
Interesul pentru studiul grupurilor mici se manifesta odata cu aparitia la jumatatea secolului al XIX-lea, a primelor teorii spihologice sau sociologice, care ajunsera deja la concluzia ca individul este un produs al grupului, iar realitatea sociala este supraindividuala.

Cercetarile spihosociologice au cunoscut o dezvoltarea si mai mare o data cu primele decenii ale secolului XX, unde accentul este pus pe studiul proceselor cognitive si a influentei pe care o exercita grupul asupra judecatilor, opiniilor si a atintudinilor individului.
De-a lungul evolutiei ei, in psihologia grupului s-au conturat numeroase orientari teoretice (behaviorismul, congnitivismul, gestaltismul, psihanaliza, pragmatism-functionalismul) si s-a propus un numar mare de ipoteza explicative si teorii:

Toate aceste teorii au avut o contributie deosebita in constituirea psihosociologiei grupurilor intrucat au studiat si au dat o interpretare specifica unor probleme legate de: structurile si procesele de grup si implicatiile lor psihosociale, factorii care influenteaza dinamica grupului, comunicarea si structurile de comunicare intra-grupala, conflictele intra si inter-grupale, activitatea in grup si formarea de echipe, rolurile, atitudinile si comportamentele sociale in cadrul grupului restrans, influenta sociala si conformismul social.

Catre sfarsitul deceniului al IV-lea si in cursul celui urmator s-a dezvoltat in SUA o miscare de psihologie sociala ce a desfasurat numeroase cercetari asupra grupurilor mici. Initiatorul acestei miscari - Kurt Lewin - care a continuat si in cea de-a doua jumatate a acestui secol, a cautat sa introduca in cercatarile de psihologie sociala rigoarea stiintifica specifica matematicii si fizicii. El si-a propus sa explice conditiile care pot provoca schimbarea profunda si de durata a comportamentului uman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.