Aplicatii clinice ale meditatiei

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Facultate

Unul din efectele benefice ale meditatiei este ameliorarea imaginii de sine si a autoacceptarii subiectului, acesta reducand semnificativ timAZpul pe care il pierde pentru a se autoblama. Aceasta este probabil o consecinta a generalizarii atitudinii non-critice adoptate de pacient in timpul meditatiei. fn acelasi timp, multi meditanti devin mai toleAZranti cu greselile celor din jur, ceea ce contr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aplicatii clinice ale meditatiei

Unul din efectele benefice ale meditatiei este ameliorarea imaginii de sine si a autoacceptarii subiectului, acesta reducand semnificativ timAZpul pe care il pierde pentru a se autoblama. Aceasta este probabil o consecinta a generalizarii atitudinii non-critice adoptate de pacient in timpul meditatiei. fn acelasi timp, multi meditanti devin mai toleAZranti cu greselile celor din jur, ceea ce contribuie la ameliorarea relatiilor interpersonale.

5. Reducerea tendintei spre toxicomanie Lavely si Jaffe (1974; 1975) au aratat ca la persoanele care au practicat meditatia un timp mai indelungat (un an sau mai mult) se constata o scadere a consumului de droguri: marihuana, amfetamine, barbiturice si subAZstante psihedeiice (L.S.D.). Oricum, la acesti toxicomani consumul de droguri capata un caracter discontinuu. Aceeasi descrestere a consumului de substanta toxica se constata la fumatori si la cei care abuzeaza de alcool (S h a f i i, Lavely si Jaffe, 1976).

Meditatia este deci recomandabila mai ales in fazele incipiente ale toxicomaniei. 6. Ameliorarea dispozitiei afective
Atat cercetarile, cat si studiile clinice au aratat ca persoanele cu dispozitie depresiva tind sa-si amelioreze starea in urma practicarii meditatiei (Carrington, Collings, Benson, Robinson, Wood, Lehrer, Wool-folk si Cole, 1980). fn cazul reactiilor depresive acute, pacientii nu raspund bine la meditatie, ei neavand suficienta rabdare sa o practice (Carrington si Ephron, 1975).Meditatia este indicata in depresiile nevrotice de intensitate usoara si moderata.

7. Cresterea rezonantei emotionale Persoanele care practica meditatia relateaza adesea faptul ca resimt emotiile mai viu (placere, bucurie, dragoste, tristete, manie). Adesea ei traiesc emotii care inainte le erau inaccesibile. Adesea se produc trairi emotionale chiar in timpul meditatiei, acestea fiind asociate cu amintiri incarcate emotional, in acest fel producandu-se un fel de catharsis (descarcare) a pacientului (Carrington, 1977). Deci, putem indica meditatia acolo unde suAZbiectul prezinta o tocire afectiva si o tendinta la hiperintelectualizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.