Apele statatoare

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Odata reusit acest lucru, ecologii isi continua investigatiile. Pentru a intelege rolul jucat de o populatie in ecosistemul in care traieste, oamenii de stiinta calculeaza un bilant energic, masurand - calitativ si cantitativ - consumul de alimente si productia de materie organica din ecosistem. Astfel ei pot descrie relatiile existente intre organismele consumatoare si cele consumate, cu alte cuv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apele statatoare

Odata reusit acest lucru, ecologii isi continua investigatiile. Pentru a intelege rolul jucat de o populatie in ecosistemul in care traieste, oamenii de stiinta calculeaza un bilant energic, masurand - calitativ si cantitativ - consumul de alimente si productia de materie organica din ecosistem. Astfel ei pot descrie relatiile existente intre organismele consumatoare si cele consumate, cu alte cuvinte, verigile unui lant alimentar . Dar organismele se hranesc rareori cu o singura specie. Majoritatea participa la mai multe lanturi alimentare, creand astfel o retea trofica.

Aceasta organizare in retea a fiintelor vii permite ecosistemelor sa absoarba orice perturbatii.Spre exemplu, daca o planta dispare, pradatorul isi poate indruma atentia spre o alta specie. Stabilitatea ecosistemelor si echilibrul intregii biosfere depinde in mare masura de bogatia de specii, adica de biodiversitatea lor.Cercetatorii sunt de parere ca un ecosistem este cu atat mai fragil cu cat numarul speciilor sale este mai mic. Data fiind insa complexitatea ecosistemelor, aceasta teorie nu a putut fi inca demonstrata.

Fiintele vii dispun de mecanisme care le permit sa se adapteze la un mediu anume sau sa supravietuiasca eventualelor schimbari care survin. In vreme ce unele se marginesc sa-si adapteze comportamentul, altele dau dovada de adaptari morfologice sau fiziologice cu totul aparte . Oamenii de stiinta au definit trei niveluri de adaptare , caracterizate printr-o dependenta tot mai puternica a organismului fata de mediul sau de viata: aclimatizarea, acomodarea si adaptare propriu-zisa.

Aclimatizarea.Se spune despre o fiinta vie ca s-a aclimatizat la un nou mediu daca poate trai si se poate reproduce aici. Aclimatizarea este posibila daca noile conditii sunt similare cu cele ale mediului de origine sau daca specia respectiva poate tolera variatii substantiale ale mediului. Numeroase specii pe care, intentionat sau nu, omul le-a introdus in regiune departate de locul de bastina s-au aclimatizat perfect.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.