Apele oceanice

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Presiunea hidrostatica reprezinta presiunea exercitata de o coloana de lichid datorita atractiei gravitationale. Presiunea hidrostatica creste cu o atmosfera (atm) la fiecare 10 m adancime. Astfel, la o adancime de 1000 m coloana de apa de deasupra realizeaza o presiune de 100 atm sau de 103 kg/cm2. Deoarece apa este foarte putin compresibila, chiar si la presiuni mari, organismele care nu contin [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apele oceanice

Presiunea hidrostatica reprezinta presiunea exercitata de o coloana de lichid datorita atractiei gravitationale. Presiunea hidrostatica creste cu o atmosfera (atm) la fiecare 10 m adancime. Astfel, la o adancime de 1000 m coloana de apa de deasupra realizeaza o presiune de 100 atm sau de 103 kg/cm2. Deoarece apa este foarte putin compresibila, chiar si la presiuni mari, organismele care nu contin spatii pline cu gaze pot suporta presiuni uriase.

Temperatura
Temperatura apelor marine constituie factorul determinant pentru desfasurarea vietii in cuprinsul Oceanului Planetar. Avand o caldura specifica mare (0,95 cal/kg/grad), apele marilor si oceanelor pot inmagazina lent cantitati uriase de caldura, pe care le degaja apoi treptat, fara variatii prea mari ale temperaturii.
Incalzirea suprafetei oceanice este rezultatul unui complex de factori, cum ar fi: absorbtia radiatiilor solare si cosmice, energia calorica a atmosferei,

condensarea vaporilor de apa, caldura interna a globului si activitatea vulcanica, in timp ce racirea apelor marine se datoreaza radiatiei suprafetelor apelor oceanice in atmosfera, conductiei caldurii direct in atmosfera si evaporatiei.
Datorita curentilor verticali de convectie, valurilor si mareelor se creeaza un schimb permanent intre apele de suprafata si cele de adancime.

Temperatura apelor de suprafata este strans legata latitudine si anotimpuri, ceea ce creeaza deosebiri intre cantitate de caldura pe unitatea de suprafata dintre zonele intertropicale si cele temperate si polare. Variatiile sezoniere ale temperaturii se resimt pana la aproximativ 200 m adancime.Temperaturile extreme de la suprafata Oceanului Planetar oscileaza intre -2C in apele polare in timpul iernii si 35C in Golful Persic, 34C in Marea Rosie si 32C Golful Mexic in cursul verii.

In general, pentru viata organismelor ce traiesc la suprafata marilor, un rol deosebit il au temperaturile extreme si mai putin media anuala a valorilor termice. Diferentele reduse ale temperaturii apelor de suprafata, de cel mult 4-5C intre cele doua anotimpuri extreme ale anului sunt prielnice organismelor stenoterme. Amplitudinea temperaturii poate fi de 8C in Marea Manecii (februarie 9C, august 17C), de peste 10C in Marea Mediterana (februarie 12C, august 25C) si de 27C in Marea Neagra (februarie -1,3C, august 26C).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.