Apele interioare si zonele umede

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.47

nivel: Facultate

Chara tomentosa L. (Pl. 13) -- Corp diferentiat intr-un tal propriu-zis (care este ca o tulpina ramificata si frunze dispuse de la noduri in verticil) si rizoizi de fixare in namol. Pe rizoizi sint tuberculi care servesc la inmultirea vegetativa. Pentru inmultirea sexuata are organe pe frunzulite, care dupa fecundare dau zigotul (din el in anul urmator poate iesi o noua planta). Ramurile si frunze[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apele interioare si zonele umede

Chara tomentosa L. (Pl. 13) -- Corp diferentiat intr-un tal propriu-zis (care este ca o tulpina ramificata si frunze dispuse de la noduri in verticil) si rizoizi de fixare in namol. Pe rizoizi sint tuberculi care servesc la inmultirea vegetativa. Pentru inmultirea sexuata are organe pe frunzulite, care dupa fecundare dau zigotul (din el in anul urmator poate iesi o noua planta). Ramurile si frunzele contin mult calciu, se rup usor. Uscata, poate servi ca ingrasamint agricol. In lacuri si balti, unde poate tapeta fundul cu un strat de peste 1,5 m grosime. In toata tara. Cosmopolita.

MUSCHI (FILUM BRYOPHYTA)Riccia fluitans A. Br. (Pl. 13) -- L = l mm. Tal primitiv organizat, din segmente subtiri, ramificate dichotomic, dispuse in rozete. Pe pamint in locuri umede, in paduri, in apa baltilor, iazurilor, lacurilor. Formeaza de multe ori o patura deasa care, la suprafata apei impiedica patrunderea luminii. Contribuie, ca si Chara la colmatarea bazinelor acvatice.

35 -- Ricciocarpus natans Corda (Pl. 13) -- D = 2 cm. Tal cu aspect de frunza. Pluteste pe ape. Talul poarta pe partea inferioara niste prelungiri inguste si zimtate ca niste carene care impiedica rasturnarea plantei la miscari ale apei. In apa linistita a mlastinilor si baltilor. Muschi de mlastina, fierea pamintului -- Marchantia polymorpha L. (Pl. 13) -- L = 8 cm. Tal dioic, ca o frunza, ramificat dichotomic. Sta fixat de substrat prin rizoizi.

Organe sexuale pe discuri stelate aflate la capatul unor fire subtiri; cele femele sint regulat lobate, cele mascule neregulat lobate, inmultirea asexuata se face prin corpus-cule speciale asezate in organe cu aspect de pahar. In locuri umede, semiintunecate, mai ales in regiuni muntoase.Muschi de turba -- Sphagnum magellanicum Brid. (Pl. 13) -- H = 10--40 cm. Tulpina erecta, cu ramuri scurte pe care sint asezate des numeroase frunzulite, ca niste solzi la virf.

Spre partea terminala a tulpinii, la ramificarea ramurilor se formeaza capsule sporifere oviforme situate pe niste sete scurte. Tulpina are cresterea continua; pe masura ce plantele cresc, partea lor inferioara moare si se turbifica. In zonele de dealuri, montane si alpine, formind in mlastinile oligotrofe covoare moi.

38 -- Jabghie, bungeac -- Polytrichum alpestre Hoppe (Pl. 13) -- H = peste 6 cm. Frunze lungi, dintate, ascutite la virf, care la seceta se string si acopera tulpina, iar la umiditate se desfac. Seta de 10 mm, terminata cu o capsula prevazuta cu o scufie. In mlastinile de turba, in pajisti mlastinoase, in locuri umede din paduri, pe sol umed in zona montana.

39 -- Muschiul apei -- Mnium punctatum Hedw. (Pl. 13) -- L = 5 cm. Tufe intunecate, pisloase. Frunze relativ mari, dintate (cele de la partea terminala a tulpinii sint asezate in rozeta). Seta (H = 2--4 cm) cu o capsula In pozitie orizontala sau aplecata. Capacul lung si ascutit. Scufie bruna. In locuri umede, prin paduri, turbarii, pe aluviunile umede ale apelor, uneori chiar in piraie, pe pamint sau lemn umed. In zona de deal, pe sol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.