Apele curgatoare - hidrologie

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In timpul verii si inceputul toamnei cand precipitatiile sunt reduse si evaporatia puternica, nivelurile scad. Nivelurile apelor din orice unitate hidrologica prezinta variatii permanente de la cativa mm pana la cativa metri, amplitudinea anuala putand fi mai mare sau mai mica, in functie de cantitatile de apa ce intra sau ies din unitatea respectiva.Mira hidrometrica1 este instalatia hidrometrica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apele curgatoare - hidrologie

In timpul verii si inceputul toamnei cand precipitatiile sunt reduse si evaporatia puternica, nivelurile scad. Nivelurile apelor din orice unitate hidrologica prezinta variatii permanente de la cativa mm pana la cativa metri, amplitudinea anuala putand fi mai mare sau mai mica, in functie de cantitatile de apa ce intra sau ies din unitatea respectiva.Mira hidrometrica1 este instalatia hidrometrica folosita la masurarea nivelurilor apei cu aria cea mai larga de raspandire. Citirea la mira hidrometrica stabileste pozitia planului oglinzii apei in raport cu "planul 0" al mirei (in centimetri).

Deoarece acest plan "0 al mirei se poate schimba, in cazul unor ape foarte scazute, s-a adoptat un al doilea plan de referinta "planul 0 grafic", plasat cu 0,5-2,5 m sub nivelul planului "0" al mirei (fig. 1). Ambele planuri de referinta se stabilesc in raport fata de un reper de nivelment situat in apropiere fata de care se efectueaza periodic masuratori de control.Valoarea citita la un moment dat de observator la mira hidrometrica sau nivelul determinat la un moment dat reprezinta un nivel instantaneu, corespunzator momentului citirii.

In calculele hidrologice nu se pot folosi valorile de nivel instantaneu ci se lucreaza cu valori ale nivelului mediu sau cu valori extreme: nivel maxim sau nivel minim. Calculele pornesc de la determinarea valorii nivelului mediu zilnic (2 masuratori la orele 7 si 19 daca variatiile nivelului au fost mici sau mai multe masuratori daca variatiile nivelului sunt mari).Metoda analitica consta in calcularea mediei aritmetice a valorilor de nivel masurate intr-o zi si se aplica atunci cand inregistram variatii mici de nivel ce nu depasesc 10 % din amplitudinea anuala.

Metoda grafoanalitica se aplica atunci cand, intr-o zi, s-au efectuat mai multe masuratori de nivel, deci variatiile de nivel au fost mari si, pe baza masuratorilor efectuate la mira, prin interpolare, se calculeaza nivelele la intervale de 2-3 ore, se calculeaza pentru ziua respectiva valoarea nivelului mediu facand media aritmetica a tuturor valorilor de nivel extrase.Metoda grafomecanica presupune realizarea pe baza masuratorilor facute a graficului orar sau la intervale de 2 sau 3 ore a variatiei nivelurilor, planimetrarea suprafetei acestui grafic si apoi impartirea suprafetei planimetrate la baza (durata celor 24 ore). Atat suprafata cat si baza se exprima la aceesi scara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.