Apele curgatoare

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Densitatea retelei hidrografice e data de suprafata dintre apele curgatoare ce alcatuiesc aceea retea. Despre bazinele hidrografice dense se spune ca au o textura fina, iar despre cele mai putin dense ca au o textura rarefiata.Densitatea retelei hidrografice e influentata de o multitudine de factori, printre care se numara si clima. De exemplu, in zonele ploiase o mare parte a apei de ploaie se sc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apele curgatoare

Densitatea retelei hidrografice e data de suprafata dintre apele curgatoare ce alcatuiesc aceea retea. Despre bazinele hidrografice dense se spune ca au o textura fina, iar despre cele mai putin dense ca au o textura rarefiata.Densitatea retelei hidrografice e influentata de o multitudine de factori, printre care se numara si clima. De exemplu, in zonele ploiase o mare parte a apei de ploaie se scurge la suprafata formand o retea densa de torente, astfel luand nastere o retea cu textura fina.

Un alt factor de influenta e tipul de roca. Torentele se formeaza in principal in zonele cu roci impermeabile- roci prin care apa se scurge cu greutate. Din contrra, retelele cu textura rarefiata apar in regiuni in care calcarul, o roca permeabila, predomina in straturile de la suprafata. In regiunile calcaroase apele ploilor se infiltreza in pamant prin numeroase fisuri(crapaturi) si cavitati din roci, numite puturi de scurgere. Ca urmare a acestui fenomen, solul ramane uscat, in timp ce apa isi incepe calatoria prin fisurile, pasajele si pesterile subterane.

Evolutia, unui sistem hidrografic
Pentru ca un sistem hidrografic sa evolueze, ploaia are nevoie de o suprafata pe care sa cada si o panta pentru a curge. Acest fenomen se produce cand suprafetele noi de pamant sau cele in schimbare sunt expuse ploilor. De exemplu, cand se formeaza un vulcan ca urmare a unei succesiuni de eruptii violente, sau la ciocnierea a doua placi terestre, ia nastere prin incretire un lant muntos. De indata ce o suprafata de pamant e expusa aerului, fortele naturii incep sa o modeleze. Unul dintre principalii agenti de eroziune din regiunile ploioase e apa, care formeaza torente ce curg in zonele aflate in panta.

Torentele ce se scurg pe pantele initiale sunt denumite torente consecvente. Directia lor de scurgere este data de sensul pantelor care le-au generat. Afluentii care se alatura cursurilor de apa principale sunt denumiti afluenti colaterali consecventi, iar in cazul in care curg perpendicular pe cursurile principale se spune ca sunt consecventi. Situatia este mult mai complicata atuci cand suprafatele de pamant nou formate sunt alcatuite din roci de duritati diferite. Astfel, cursurile de apa consecvente vor tranversa cand suprafete cu roci dure, cand suprafete cu roci moi, comportandu-se diferit de la o situatie la alta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.