Apele Terrei

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Densitatea maxima este la temperatura de +4 grade C, iar la 0 grade C devine cu 10%mai voluminoasa decat la +4 grade C, ceea ce face ca gheata sa pluteasca. Apa din roci, inghetand le dezagrega.
Unitatile geografice ale hidrosferei, respectiv sistemele teritoriale in care e organizeaza apa sunt: oceanele, marile, apele curgatoare, lacurile si apele subterane, ghetarii. Apa intra insa in com[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apele Terrei

Densitatea maxima este la temperatura de +4 grade C, iar la 0 grade C devine cu 10%mai voluminoasa decat la +4 grade C, ceea ce face ca gheata sa pluteasca. Apa din roci, inghetand le dezagrega.
Unitatile geografice ale hidrosferei, respectiv sistemele teritoriale in care e organizeaza apa sunt: oceanele, marile, apele curgatoare, lacurile si apele subterane, ghetarii. Apa intra insa in componenta altor invelisuri ale Pamantului, cu care hidrosfera propriu-zisa se gaseste intr-un permanent schimb (circuit). Este vorba de apa din atmosfera (sub forma de vapori), din biosfera (80% din materia vie este compusa din apa), din rocile scoartei (ca apa libera sau legata chimic) si din sol.

Limitele hidrosferei propriu-zise sunt date de limitele spatiului cu apa lichida libera. In scoarta coboara pana la 5-10km, iar in atmosfera, de asemenea, 90% din apa se localizeaza pana la 5km altitudine. Limitele mai largi merg insa pana la discontinuitatea Moho (ca si in cazul reliefosferei ), iar in atmosfera urca pana la circa 80km.Volumul total este de aproape 1,4 miliarde km cubi, din care 96,5%in oceane, 2,46% reprezinta apele subterane, numai 0.0002% se afla in rauri si 0,017% in lacuri, etc.

Circuitul apei pe Terra Apa are o mobilitate mult mai mare decat litosfera, dar mai mica decat atmosfera. Aceasta mobilitate consta atat in transformari fizice sau chiar chimice (trece in stare de vapori sau de gheata si invers, se combina cu alte elemente si devine o solutie ), dar mai ales se deplaseaza cu usurinta in baza unor legi fizice.
La nivel planetar, hidrosfera reprezinta un sistem functional, in care patrunde energie solara sau/si terestra. Aceasta energie determina o miscare continua a apei, formand anumite circuite, cu caracter regulat sau periodic.

S-a incetatenit formularea circuitului apei in natura. La modul cel mai general, aceasta consta in evaporarea apei de la suprafata oceanelor si a continentelor, ridicarea ei i atmosfera, precipitarea sub forma de ploaie sau zapada si reintoarcerea ei in ocean, fie in mod direct, fie prin intermediul apelor curgatoare sau pin ghetari. Exista un circuit mare (sau lung) si altele mici. Acestea se refera la situatia cand ploua direct pe ocean sau cand apa se evapora de pe continent si se intoarce, prin ploaie, tot pe continent. De subliniat este si faptul ca oceanele as si alte circuite, de suprafata sau de adanc, si faptul ca o parte din apa se blocheaza in ghetari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.