Ape curgatoare

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In evolutia lor, albiile raurilor dau nastere unor formatii de albie: plajele, care iau nastere langa maluri (in special, cele convexe), alcatuite din depuneri de nisip; praguri transversale, care apar in puncte de inflexiune ale albiei, adica acele locuri unde se inregistreaza treceri de la o curba a albiei intr-un sens la o curbura in sens opus; bancuri de nisip care apar pe cursul unui rau dato[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ape curgatoare

In evolutia lor, albiile raurilor dau nastere unor formatii de albie: plajele, care iau nastere langa maluri (in special, cele convexe), alcatuite din depuneri de nisip; praguri transversale, care apar in puncte de inflexiune ale albiei, adica acele locuri unde se inregistreaza treceri de la o curba a albiei intr-un sens la o curbura in sens opus; bancuri de nisip care apar pe cursul unui rau datorita prezentei unor obstacole in fata carora se depun aluviunile care cresc in timp si ajung la sfarsit sa se transforme in insule.

Totalitatea proceselor prin care albiile raurilor se schimba este cunoscut denumirea de procese de albie.Scurgerea apei in rauri nu se desfasoara in mod uniform ci, de regula, datorita caracteristicilor morfologice si morfometrice ale albiei raurilor, a caracteristicilor climatice ale zonei prin care curge raul, miscarea apei prezinta o serie de fenomene dinamice referitoare la: variatii ale vitezelor de deplasare, variatii ale nivelurilor, curentii si debitele etc. a caror caracteristica este instabilitatea.

Asupra masei de apa care se deplaseaza in albia raurilor actioneaza urmatoarele forte: forta gravitationala, fortele lui Coriolis si forta centrifuga.
Principala cauza care determina miscarea apei in rauri este reprezentata de gravitatie. O picatura de apa A situata pe un plan inclinat sub un unghi α fata de planul orizontal, tinde sa se deplaseze pe directia planului inclinat (fig. 4). Greutatea proprie G, se descompune in cele 2 componente: P1 - paralela cu planul inclinat, reprezentand directia de miscare a picaturii si P2 - perpendiculara pe plan.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.