Aparitia si extinderea grupurilor de interese organizate la nivelul UE

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.98

nivel: Facultate

In anii 1960 actorii dominanti erau anumite tipuri de interese comerciale, in special cele legate de agricultura si otel, corespunzand responsabilitatilor CECO si CEEE. Importanta si dominarea intereselor comerciale va continua sa se manifeste. Una dintre cele mai mari categorii de asociatii comerciale ramane industria alimentara. Predominanta acesteia este datorata, in mod clar, existentei Politi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparitia si extinderea grupurilor de interese organizate la nivelul UE

In anii 1960 actorii dominanti erau anumite tipuri de interese comerciale, in special cele legate de agricultura si otel, corespunzand responsabilitatilor CECO si CEEE. Importanta si dominarea intereselor comerciale va continua sa se manifeste. Una dintre cele mai mari categorii de asociatii comerciale ramane industria alimentara. Predominanta acesteia este datorata, in mod clar, existentei Politicii Agricole Comune, prima politica cu adevarat pan-europeana dupa carbune si otel si a prezentei unui numar mare de comitete pe politici agricole si alimentare care ofera expertiza Comisiei asupra diverselor aspecte ale managementului pietei comune europene pentru diferitele produse.

In timp ce sindicatele, patronatele si organizatiile reprezentand sectorul public au fost bine reprezentate inca de la inceputul existentei Comunitatilor Europene, organizatiile transeuropene largi cum ar fi cele care reprezinta pe consumatorii europeni (BEUC) si ecologistii (Biroul Ecologist European) nu s-au mobilizat la nivel european pana in anii 1970 odata cu aparitia unor norme europene si in aceste domenii.

Pregatirea pentru piata unica care a avut loc in anii 1980 a fost un catalizator major pentru mobilizarea intereselor la nivel european. Numeroase asociatii comerciale si firme individuale au dorit sa se asigure ca planurile de incurajare a liberei circulatii a bunurilor nu vor afecta interesele propriilor membri. De asemenea aceste organizatii puteau oferi legislatorilor europeni expertiza de care aveau nevoie. Unele firme mari, care preferau sa-si reprezinte propriile interese in mod direct, si-au deschis propriile birouri de reprezentanta la Bruxelles. Multe dintre acestea erau firme americane, reflectand astfel dorinta lor de a nu fi excluse de pe piata unica.

Sfarsitul anilor 1980 a fost caracterizata printr-o crestere a prezentei regiunilor la Bruxelles. In special, dezecentralizarea politica din Europa, combinata cu o crestere masiva a bugetului european pentru cheltuieli regionale si sociale, a determinat crearea a numeroase birouri de legatura a regiunilor care realizau avantajele financiare pe care le aducea reprezentarea directa la Bruxelles. Aceasta prezenta a condus la, si a fost incurajata de, crearea in 1993 a Comitetului Regiunilor, avand ca scop consultarea regiunilor europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.