Aparitia si evolutia fenomenului razboi

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Facultate

In present, razboiul este definit ca un fenomen social coplex manifestandu-se prin confruntari violente in care sunt angajate toate elementele activitatii sociale-lupta armata-ca instrument al promovarii intereselor statului.

II.De-alungul mileniilor omenirea si-a marcat existent prin diverse moment, fapte, activitati, insa dintre toate acestea, razboaiele au fost si sunt puncte cro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparitia si evolutia fenomenului razboi

In present, razboiul este definit ca un fenomen social coplex manifestandu-se prin confruntari violente in care sunt angajate toate elementele activitatii sociale-lupta armata-ca instrument al promovarii intereselor statului.

II.De-alungul mileniilor omenirea si-a marcat existent prin diverse moment, fapte, activitati, insa dintre toate acestea, razboaiele au fost si sunt puncte cronologice de reper cele mai distincte si hotarele care marcheaza marile cotituri in evolutie. Sun Tzi a perceput razboiul ca fiind, "o problema de importanta vitala pt stat, domeniu al vietii si al mortii, cale spre supravietuire sau spre nimicire".As putea cataloga patru generatii de razboaie:
1.Razboaiele de prima generatie, se bazau pe mase umane, pe forte numeroase, atingand apogeul in prima confruntare mondiala din 1914-1918.
2. Razboaiele din cea de-a doua generatie, care corespund cu epoca industriala, se bazau pe puterea de foc si au impus razboiul din miscare prin dovedirea eficientei blindatelor si avioanelor.

3. Razboaiele din cea de-a treia generatie, continuind filozofia razboiului fulger (blitzcrieg) din cel de-al doi-lea razboi mondial, a pus in lumina principiul manevrei dat de puterea tehnologica si de viteza.
4.Razboaiele din cea de-a patra generatie, corespund epocii informatiei. Acestea sunt razboaie extinse care cuprind practice tate domeniile: politic, economic, social si militar.

III. Cauzele razboiului sunt mereu aceleasi si, de fiecare data altele. Mereu aceleasi pentru ca razboiul azbucneste mereu acolo unde si atunci cand dialogul inceteaza, locul lui fiind luat de politica de forta sau de riposte si, mereu altele, intrucat subiectul si obiectul unui dialog sunt, mereu altele. Puterea este motivul essential si permanent al conflictului armat pe langa putere mai putand fi enumerate teritorii, resurse, mentalitati si influente.

Cauzele indirecte sunt determinate de competitia pentru resurse, deteriorarea mediului, numar mare de populatie, saracia, etnia, etc. Cauzele directe sunt provocate de probleme din sistemul social si politic, politicile guernamentale, programe de reforme economice sau ajutor militar exter pot fi surse directe ale conflictelor violente.

IV.Armatele sunt legate strans de evolutiile tehnologice, ele fiind cele dintai benefiiare ale progresului ethnic si stiintific. Tehnologia trebuie sa protejeze omul, sa-I faciliteze efortul si sa-i mareasca performantele. In viitor cu siguranta unele acivitati umane vor fi inlocuite de roboti, dar nu vor putea fi inlocuite total, asadar omul va juca in continuare un rol esential in conflictele militare.

Luind in considerare tendintele din zilele noastre, consider ca razboiul viitorului va fi cu totul altfel decat pana acum, purtand amprenta erei informationale si va suferi modificari:Armatele de masa vor fi inlocuite cu formatiuni mici, profesioniste inzestrate u tehnici performante si inteligente.Nimicirea adversarului prin actiuni indirect

Confruntarea informational va fi dominant razboiului si se va baza pe o logistica informational consistent, care va devein un adevarat potential de putere.In present,mijloacele tehnice mereu mai complexe, mai sofisticate se interpun intre subiectul si obiectul actiunilor de lupta. Astfel creste ponderea operatiilor bazate pe tehnica moderna de calcul si informare in paralel cu utilizarea, in principal, a ciberneticii.

Tehnica este elmentul cel mai dinamic al actiunii militare. In general componentele tehnicii raspund la o intrebare transanta: cu ce? Luptatorul antic folosea sabia,lancea,scutul, aceste mijloace nu permiteau decat o manifestare rudimentara a actiunilor militare. Cu toate ca am evaluate extreme de mult pana in ziua de azi in domeniul tehnicii o intrebare ramane: cu ce mijloace ne putem atinge abiectivele propuse? Astfel pot afirma ca desfasurarea unor actiuni militare este dictata de nivelul tehnologic, incercandu-se sa se ajunga la ducerea unui razboi non-letal, adica eviatare, pe cat posibil, pierderea de vieti omenesti. Astfel apare o noua manifestare a violentei international : terorismul.

Acest fenomen devine unul cu implicatii globale, evoluaind de la o infractionalitate violenta sau criminalitate la o problema globala si extreme de serioasa a societatii omenesti. In 2003 existand peste 36 de organizatii teroriste internationale .

V."Omenirea stie sa calculeze,intr-o fractiune de secunda, ascunzisurile planetei Jupiter, sa construiasca ordinatoare capabile sa trateze zeci de milioane de date pe minut, dar ea nu este in masura nici sa prevada nici sa evite violentele civile sau razboaiele care, de mii de ani, insangereaza si continua sa insangereze orasele si pamanturile: recensamandu-se conflictele armate majore care s-au produs incepand cu 1740,autorii cunoscand 366, dintre care 71 dupa 1945."

In final, imi rezerv dreptul de a trage concluzia ca, viitorul ne va rezerva cu siguranta razboaie sau confruntari militare, varsari de sange si pierderi de vieti omenesti, dar, modurile de manifestare a violenteleor vor fi tot mai complexa, tot mai nevazut si precise, tot mai perverse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.