Aparitia primelor sate din Europa

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.37

nivel: Facultate

Dispuse in siruri, ele nu mai lasau intre ele decat inguste locuri de trecere. In fapt nu se poate proceda la o descriere globala a satelor din aceste epoci. Se poate totusi sustine ca trasatura dominanta a habitatului rural din Europa este diversitatea. Marea Britanie si Scandinavia nu ofera decat putine sate din aceste epoci: habitatul se rezinta destul de dispersat, sub forma unor ferme izolat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparitia primelor sate din Europa

Dispuse in siruri, ele nu mai lasau intre ele decat inguste locuri de trecere. In fapt nu se poate proceda la o descriere globala a satelor din aceste epoci. Se poate totusi sustine ca trasatura dominanta a habitatului rural din Europa este diversitatea. Marea Britanie si Scandinavia nu ofera decat putine sate din aceste epoci: habitatul se rezinta destul de dispersat, sub forma unor ferme izolate, inconjurate uneori de palisade, sau a unor catune foarte mici.

In schim Europa Continentala reprezinta domeniul habitatului grupat, care poate lua o multime de forme. Se cunosc, din cursul acestor doua milenii, atat sate deschise cat si state imprejmuite sau prevazute cu un sistem de aparare. Satele deschise pot fi dispuse ,,in gramada" sau ,,in cerc", in jurul unei piete centrale.. Ele mai pot fi dispuse si sub forma ,,satelor-drumuri": cate doua randuri de case alineate de o parte si de alta a cailor de acces. Au existat sate facute chiar si dintr-un singur rand de case lipite unele de altele.

Satul din Wasserburg (Buchau), construit cam in jurul anului 1100 i.e.n., pe o movila din mijlocul unei mlastini, avea o piata si se intindea pa o suprafata de un hactar. La un moment dat, satul cuprindea 39 de case construite in stilul blockbau ( case care, dupa putrezirea lemnului, se poate distinge pe sol, fie prin amplasamentul grinzilor care au stat la baza, fie prin temeliile le piatra) ; la altul doar noua case mari, cu doua aripi si anexe. In primul caz, casele erau orientate spre sud-est ; in cel de-al doilea, orientarea este mult mai intamplatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.