Aparitia in Europa a epidemiei de ciuma

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

SIMPTOMELE CIUMEI
Boala numita candva "Moartea Neagra" sau "Ciuma" a creat mare panica in Europa si nimeni nu se putea simti in siguranta. Durerile ingrozitoare de cap, transpiratia si frisoanele erau principalele simptome. Totusi mai era ceva ce ii deosebea pe cei ce sufereau de ciuma, de cei care aveau doar febra mare: in zona axilara, pe gat, si eventual i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparitia in Europa a epidemiei de ciuma

SIMPTOMELE CIUMEI
Boala numita candva "Moartea Neagra" sau "Ciuma" a creat mare panica in Europa si nimeni nu se putea simti in siguranta. Durerile ingrozitoare de cap, transpiratia si frisoanele erau principalele simptome. Totusi mai era ceva ce ii deosebea pe cei ce sufereau de ciuma, de cei care aveau doar febra mare: in zona axilara, pe gat, si eventual in zona inghinala apareau niste umflaturi pline de puroi, asa zise buboane; la inceput erau de culoare roz, apoi purpurii, iar in final negre, putand ajunge la dimensiunea unei portocale. Victimele mureau in chinuri groaznice.

MORMINTE COMUNE
In cateva saptamani, luni, au murit atat de multi incat oamenii au fost nevoiti sa sape uriase gropi comune, dar si acestea s-au umplut curand, multe victime ramanand in locul unde si-au gasit moartea.
Fiindca nu se cunostea cauza reala a bolii, nu se putea trata. Medicii au utilizat cele mai trasnite metode de vindecare. Unul dintre ei, de exemplu, a prescris un tratament cu un amestec preparat din melasa de 10 ani, bucati de sarpe, vin si inca 60 de componente. Un alt medic era de parere ca bolnavul trebuie sa doarma pe partea dreapta, apoi pe cea stanga. Dar nimic nu ajuta.

Multi au apelat la religie, considerand ca Dumnezeu vrea sa pedepseasca lumea pacatoasa cu aceasta boala. Unii se alaturau marsului celor care se loveau in public cu bastoane de piele prevazute cu cuie, altii se incuiau, sau fugeau cat mai departe. Vazand apropierea mortii, mii isi gaseau consolare in diverse placeri.Faptul ca nu se putea prevede evolutia bolii, a facut-o si mai misterioasa. Cum era posibil ca intr-un oras sa moara doar o zecime din populatie, iar in altul o jumatate? Astazi stim deja ca in acele vremuri trei tipuri de pesta faceau ravagii: pesta (ciuma) bubonica era cea mai frecventa, dar celelalte doua erau si mai periculoase.

Una dintre ele, este pulmonara, se dezvolta in cazul in care bacteria pestei patrundea in plamani. Cei ce inhalau bacteriile eliminate in aer prin stranut sau tuse, se imbolnaveau imediat, astfel incat boala s-a extins extrem de repede, si ucidea in timp foarte scurt.Daca cineva era intepat de un purice purtator, bacteriile ajungeau imediat in sange, moartea survenind in decurs de cateva ore. Victimele se culcau fara a avea cea mai mica banuiala, si nu se mai trezeau. Aceasta varianta a bolii este cunoscuta astazi ca pesta septicemica.

APARITIA CIUMEI IN EUROPA
"Las pergament sa se continue aceasta scriere daca din intamplare vreun om va supravietui si daca vreunul din rasa lui Adam scapa de aceasta ciuma si continua munca pe care am inceput-o". Insemnarea apartine calugarului John Clyn, din Islanda, si a fost facuta in anii marii ciume. In octombrie 1347, nave comerciale genoveze, venite de la Caffa, Marea Neagra, intrau in rada portului Messina, din Sicilia. La bord se aflau morti si muribunzi, cu niste umflaturi ciudate. Pe vase, pe langa oameni, mai erau si sobolani, ca de altfel pe orice vas.

Cand vapoarele au ajuns la destinatie, sobolanii "calatori" s-au imprastiat printre sobolanii de pe uscat, s-au infestat cu purecii purtatori de bacteriile raspunzatoare de boala, dupa care s-au intors pe vapoare. Puricii ce se hraneau cu sangele sobolanilor le-au transmis ciuma. Cand sobolanii au inceput sa moara din cauza bolii, puricii au cautat alta sursa de sange, in cazul acesta - oamenii. Apoi s-a imbolnavit si echipajul vaporului. Pe corabiile ajunse la Messina au mai existat probabil sobolani infectati, care au imprastiat boala dupa ce au parasit vasul. Orasele murdare si aglomerate de port din Europa au asigurat un mediu de viata extraordinar pentru sobolani si purici. Dupa moartea sobolanilor, puricii s-au mutat pe oameni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.