Aparitia conflictelor in organizatii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.38

nivel: Facultate

Deficientele in comunicare pot deveni surse ale conflictului, mai ales atunci cand nu sunt oferite informatii suficiente sau cand informatiile sunt diseminate sub influenta unor surse de zgomot, sau cand sunt transmise pe canale inadecvate. Conflictele pot aparea si in cazul in care atat emitatorul informatiilor, cat si receptorul sunt confruntati cu diferite obstacole, psihologice sau organizatio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparitia conflictelor in organizatii

Deficientele in comunicare pot deveni surse ale conflictului, mai ales atunci cand nu sunt oferite informatii suficiente sau cand informatiile sunt diseminate sub influenta unor surse de zgomot, sau cand sunt transmise pe canale inadecvate. Conflictele pot aparea si in cazul in care atat emitatorul informatiilor, cat si receptorul sunt confruntati cu diferite obstacole, psihologice sau organizationale.

Diferentele in pregatirea profesionala constituie o cauza a conflictului inerenta, in orice grup sau organizatie. Competentele reprezinta potentialitati umane valorificate, ca urmare a pregatirii, a experientei si a capacitatilor personale, de a dispune de cunostintele si deprinderile necesare realizarii sarcinilor de munca. Dobandirea competentelor necesita trecerea unei perioade de timp, in care pot fi acumulate stari tensionale pe seama incapacitatii indeplinirii unor sarcini si obligatii, iar sentimentul de revolta apare ca urmare a comparatiei cu membrii grupului sau organizatiei.

Competitia este des utilizata ca o cale de obtinere a unei performante mai ridicate, dar in cazul cand nu este insotita de colborare, ea denegereaza usor in conflict.Diferentele in perceperea realitatilor si in sistemul de valori conduc la conflicte pe seama unor divergente de opinii privind realitatea inconjuratoare. Impartasirea unor valori diferite orienteaza conduitele, canalizeaza eforturile pentru a atinge anumite scopuri, si incurajeaza stabilirea unor relatii interpersonale.

Conflictul este imitent pentru ca valorile sunt credinte durabile, modalitati de purtare specifice, care introduc relatia de preferinta in raport cu un mod opus de purtare sau existenta. [1]Comportamentele dificile ale unor persoane sunt usor de recunoscut in organizatii, ca urmare a reactiilor emotionale pe care le genereaza. Dupa parerea expertilor, oamenii cu adevarat dificili sunt rari, in schimb oricine poate avea comportament dificil la un moment dat, iar persoanele cu probleme comportamentale (colericul, incapatanatul, barfitorul etc) pot crea o atmosfera insuportabila la locul de munca.

Echitatea la locul de munca este strans legata de procesul motivational. Angajatii sunt cei mai motivati sa contribuie la eficienta organizatiei atunci cand ceea ce ofera (timp, loialitate, cooperare) se afla in raport direct proportional cu ceea ce primesc in schimb. Perceptia de echitate este insa influentata puternic si de ceea ce se crede ca primesc ceilalti. Preceptele echitatii trebuie aplicate in special sistemelor de retribuire si au ca principala finalitate evitarea speculatiilor si a tensiunilor nedorite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.