Aparitia Comunitatii europene

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.82

nivel: Facultate

In domeniul politic, o consolidare a Pactului Atlanticului de Nord (NATO) era privita cu prudenta de catre europenii din Occident, in comparatie cu evenimentele care se derulau, la acea vreme, in Estul Europei (in special in Cehoslovacia). Cooperarea politica s-a concretizat prin infiintarea Consiliului Europei la 5 mai 1949, al carui sediu este la Strasbourg. Prima sa reuniune a avut loc in perio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparitia Comunitatii europene

In domeniul politic, o consolidare a Pactului Atlanticului de Nord (NATO) era privita cu prudenta de catre europenii din Occident, in comparatie cu evenimentele care se derulau, la acea vreme, in Estul Europei (in special in Cehoslovacia). Cooperarea politica s-a concretizat prin infiintarea Consiliului Europei la 5 mai 1949, al carui sediu este la Strasbourg. Prima sa reuniune a avut loc in perioada 8 august-8 septembrei 1949

3. Obiectivele celor Trei Tratate instirutive ale Comunitatii europenePentru economia Frantei de dupa razboi (1945), organizarea unei "piete" denumite "comuna", de inspiratie liberala, era deosebit de importanta pentru normalizarea activitatilor economice internationale ale Frantei cu principalii parteneri din Europa Occidentala.
Aceasta reglementare a tranzactiilor internationale se efectua, in mod traditional, prin negocieri diplomatice cu privire la regulile conventionale, la tratatele bilaterale sau la tratatele multilaterale deschise spre semnare indiferent de obiectul acestora.

Regulile puteau devenii obligatorii prin recurgerea la una din cele doua tehnici juridice principale, anume:
A. Tehnica conflictelor de legi - care desmna o lege nationala in cazul opzitiei de interese, avand caracter international;
B. Adoptarea unei legi materiale uniforme - care sa guverneze raporturile internationale in materiile ce fac obiectul tratatului.
Statele europene care au recurs inainte de anul 1939 la aceste tehnici si care le-au utilizat si dupa anul 1945, au dorit sa realizeze o integrare mai profunda.

Astfel, in jurul anilor 1950, aceste state au renuntat, in parte, la traditionala schema a scorduriloe de cooperare pentru a adopta structurile de integrare. Drept urmare, sase state europene - Germania, Statele membre ale Benelux, Franta, Italia - au transferat prin acest model de integrare, cateva dintre competentele lor unei noi entitati. Originalitatea consta in faptul ca acordul de tip comunitar este insotit de institutii si mecanisme proprii care il completeaza, oferindu-i posibilitatea unei functionari reale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.