Aparatul renal

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.72

nivel: Facultate

Structura rinichiului

Este un organ parenchimatos alcătuit din: capsula renală și țesutul sau parenchimul renal.
Capsula renală se prezintă sub forma unui înveliș fibro-elastic, care acoperă toată suprafața rinichiului și care aderă la parenchimul subdiacent.Capsula renala este invelita la toate speciile, de o capsula adipoasa, mai abundenta la nivelul hilului.
Parenc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparatul renal

Structura rinichiului

Este un organ parenchimatos alcătuit din: capsula renală și țesutul sau parenchimul renal.
Capsula renală se prezintă sub forma unui înveliș fibro-elastic, care acoperă toată suprafața rinichiului și care aderă la parenchimul subdiacent.Capsula renala este invelita la toate speciile, de o capsula adipoasa, mai abundenta la nivelul hilului.
Parenchimul renal este alcătuit dintr-o zonă centrală, numită medulară, și o zonă periferică, numită corticală,diferite ca aspect si structura microscopicaputernic intrepatrunsa la nivelul unei linii de jonctiune cortico-medulara.

Medulara prezintă, pe secțiune, niște formațiuni de aspect triunghiular, numite piramidele lui Malpighi. În număr de 6 până la 18, ele sunt orientate cu baza spre periferie, către corticală. Vârfurile acestor piramide sunt rotunjite și poartă numele de papile renale.
Corticala sau cortexul conține atât corpusculul renal, cât și tubii colectori.

Nefronul reprezintă unitatea anatomică și funcțională a rinichiului. În alcătuirea unui nefron intră două părți: corpusculul renal și un sistem tubular. Corpusculul renal e format din capsula Bowman și glomerulul renal.

Capsula Bowman reprezintă porțiunea inițială a nefronului. Ea este situată în corticală și are forma unei cupe cu pereții dubli. În adâncimea cupei se află glomerulul renal care este un ghem format din circa 50 de capilare, la care sosește o arteriolă aferentă și de la care pleacă o arteriolă eferentă. În continuarea capsulei se află tubul contort proximal, care este un tub încolăcit, situat în corticală. El se continuă cu ansa Henle, formată dintr-un braț descendent care trece în medulară, de unde pleacă un braț ascendent ce se reîntoarce în corticală. Brațul descendent are calibrul mai mic decât cel ascendent care, ajuns în corticală, se continuă cu tubul contort distal, acesta are o porțiune rectilinie și una contortă. Limita dintre cele două porțiuni este marcată de prezența unei structuri de tip particular numită macula densa, care face parte din complexul juxta-glomerular.

Complexul juxtaglomerular. Porțiunea inițială a tubului distal, imediat după capătul segmentului îngroșat al porțiunii ascendente a ansei Henle, trece în unghiul dintre arteriolele aferentă și eferentă, învecinându-se cu cele două arteriole. Mai mult, celulele epiteliale ale tubilor care vin în contact cu arteriolele sunt mult mai dense decât celelalte celule tubulare și sunt denumite macula densa. Celulele maculei densa secretă anumite substanțe în arteriole. Celulele musculare netede din peretele arteriolei aferente și eferente sunt mai dilatate și, unde vin în contact cu macula densa, conțin granule. Aceste celule sunt numite celule juxtaglomerulare, iar granulele sunt alcătuite în special din renină inactivă. Întregul complex format de macula densa și celulele juxtaglomerulare se numește complex juxtaglomerular.

Mai mulți tubi contorți distali se varsă într-un tub colector. Tubii colectori străbat piramidele Malpighi și, la vârful acestora, se deschid în calicele mici.

Vascularizația rinichiului, asigurată de artera renală, ramură din aorta abdominală, pătrunde in rinichi prin hil. Din ea se desprind arterele interlobare, care merg printre piramidele Malpighi. Ajunse la baza piramidelor Malpighi, arterele interlobare devin artere arcuate și merg la limita dintre medulară și corticală.
Din arterele arcuate pornesc, în corticală, arterele interlobulare, din care se desprind arteriolele aferente care ajung la glomerulul renal. Din acesta iese apoi arteriola eferentă.

Venele au un traiect invers arterelor și se varsă în venele renale și apoi în vena cavă inferioară.
Circulatia sanguina intrarenala un sistem de autoreglare ce se realizeaza cu ajutorul complexului jucstoglomerular prin sistemul renia-angiotensin.Concentratia sau relaxarea celulelor musculare netede din peretele arteriorelor renale (aferente si eferente)permite adaptarea presiunii si a debitului sanguindin glonerulla necesitatiile fiziologice ale momentului.

Inervatia rinichiului este realizata de filetele orto- si parasimpatice din plexul situat in hilul rinichiului.Aceste filete ajung la celulele musculare din peretele arterelor, mergand pana la arteriolele aferente. Nu s-au observat terminatii nervoase in glomeruli sau pe celulele epiteliale ele tubilor uriniferi.


RINICHIUL LA PASARI

Fiecare rinichi este format din trei portiuni: craniala, mijlocie, caudala; care nu corespund lobilor din rinichii mamiferelor.La suprafata fiecarei portiuni se observa mici proeminente poliedrice cu diametrul de 1-2 mm, care marcheaza lobulii renali, unitatile de baza ale arhitecturii rinichiului aviar.

Lobul renal aviar prezinta o forma piramidala cu baza orientata spre suprafata rinichiului, fiind delimitat de venele interlobulare ale sistemului port renal, insotite de tubii colectori si perilobulari. Fiecare lobul are o zona corticala si alta medulara.Zona medulara ocupa varful unei piramidei si cuprinde pe langa tubii colectori si ansele nefronilor de tip medular.Zona corticala ocupa o mare parte din lobul fiind dispusa superficial spre baza lobulului. Contine nefroni de tip cortical si medular, cu exceptia anselor nefronilor de tip medular.
Nefronii aviari sunt de trei tipuri: corticali,medulari, intermediari;formati din corpusculi renal si tub urinifer,Nefronii corticali asemanatori celor de la reptile, avand un glomerul redus, reprezinta majoritatea nefronilor.Nefronii medulari asemanatori celor de la mamifere au un glomerul mare,sunt mai redusi numeric si dispusi numai partial in medulara.Nefronii intermediari sunt mai rari avand un aspect inermediar intre cei corticali si medulari.

Corpusculii renali apar dispersati intralobulari, intre venaintralobulara si vana interlobulara.Numarul lor este variabil, fiind apreciat intre 200 000-840 000la pasari cu o greutate de 2-5kg.Apar mai mari in cazul nefronilor medulari, decat cei corticali, la ambele tipuri de nefroni glomerulul este format din 2-3 anse capilare de tip fenestrat, fiind aprovizionat cu sange de o arteriola aferenta si drenat de o arteriola eferenta.
Capsula glomerulului,are un epiteliu format din podocite si un epiteliu parietal, cu celule aplatizate, ce se continua cu epiteliu tubului contor proximal.In centrul corpusculului se gaseste o masa compacte ce celule mezangiale mici, cu nuclei largi, neregulati, cu doi sau mai multi nucleoli. Celulele mezangiale au un aspect bazifil, datorita predominentei materialului nuclear. Ansele capilare au un epiteliu tipic cu celule endoteliale , prijinite pe o membrana bazala,PAS-pozitiva, cu trei straturi.

Complexul juxtaglomerular este prezent la polul vascular al corpusculului, fiind format ca si la mamifere din macula densa, din celule juxtaglomerulare si din lacis, cu celule mezangiale chemoreceptoare. Macula densa de cea de la mamifere prin faptul ca celulele ei apar mult mai inghesuite si mai putin inalte.Prezenta lascisuluia fost confirmata de microscoipia electronica, dupa ce o lunga perioada de timp a fost discutata.
Tubul urinifer este format din: tub contor proximal, ce reprezinta jumatate din lungimea tubului urinifer, ansa nefronului difera de nefronii corticali de cea de la cei medulari, tubul contor contor distal, ce se continua cu tubul colector.
Tubul contor proximal prezinta aceeasi structura pentru ambele tipuri de nefroni.Nefrocitele lui au margini in perie la polul apical, si organite celulare bine dezvoltate. Ansa nefronului apre scurta la nefronul cortical si lunga la nefronuii medulari. Tubii colectori nfac legatura intre tubii contorti dostali si conductele colectoareperilobulare.

Complexul Golgi este situat supranuclear, participand la elaborarea unei secretii mucoase, cu rol de lubrifiere si protectie fata de urina foarte concentrata.Conductele colectoare inacep la periferia cortexului lobular unde tubii colectori ai nefronului se deschid intr-un canal colector secundar situat in varful fiecarui con medular.

In rinichiul aviar este prezent un sistem venos port, alimentat cu sange de doua vene- caudala si craniana, cu origine in vena iliaca externa.ramificatiile venoase patrund in parenchimul renal , unde se divid succesiv, continuandu-se cu venele intrelobulare aprovizioneaza cu sange reteaua de capilare perilobulare,dupa care se termina pe suprafata rinichiului prin mici vene stelate. Din reteaua de capilare polilobulare, sangele trece in vena centrolobulara si mai departein ramurile de origine tale venelor renale, ce insotesc artera renala, ajungand in vena cava caudala.In cortexul lobular, capilarele sunt de tip sinusoidal, in timp ce in zona medulara exista capilare tipice.fluxul sanguin spre sistemul port renal este controlat de o valva renala portala, cu aspect conic, prezenta in lumenul venei iliace externe. Valva cuprinde fibre musculare netede puternic inervate de fibre adrenergice si colinergice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.