Aparatul locomotor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Facultate

In axul diafizei se afla canalul medular in care se afla maduva osoasa.
La periferia diafizei se gaseste o membrana conjunctiva - periost. Intre periost si canalul medular, in peretele diafizei se gaseste tesut osos compact.Periostul este alcatuit din celule conjunctive, fibre conjunctive si elastice, vase si nervi. In structura lui se distinge un strat extern - patura fibroasa si un strat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparatul locomotor

In axul diafizei se afla canalul medular in care se afla maduva osoasa.
La periferia diafizei se gaseste o membrana conjunctiva - periost. Intre periost si canalul medular, in peretele diafizei se gaseste tesut osos compact.Periostul este alcatuit din celule conjunctive, fibre conjunctive si elastice, vase si nervi. In structura lui se distinge un strat extern - patura fibroasa si un strat intern - generator (osteogen); stratul osteogen produce cresterea in grosime a oaselor lungi.

Maduva osoasa se gaseste in canalul medular, canalele Havers mai mari si in areolele tesutului spongios din epifize. Culoarea, structura si functiile maduvei corespund varstei osului; ea se prezinta sub trei varietati: rosie, galbena si cenusie.
Maduva rosie este de doua feluri: osteogena si hematogena (hematopoietica). Maduva rosie osteogena se gaseste in diafiza oaselor in perioada intrauterina si de crestere; din celule conjunctive se diferentiaza osteoblasti, osteoclasti (= metaplazia tesutului conjunctiv fibros).

Maduva rosie hematopoietica se gaseste in maduva diafizei oaselor fatului, in maduva diafizelor si a unor oase: stern, coaste, clavicule, corp vertebre etc.); cantitatea ei corespunde unei jumatati din greutatea sangelui circulant al adultului.Maduva galbena se gaseste in toate oasele adultului, cu exceptia celor cu maduva rosie; ea deriva din maduva rosie in care cea mai mare parte a elementelor hematogene au disparut, iar majoritatea celulelor ei devin adipoase, adica celule care acumuleaza picaturi de grasime. Aceasta maduva reprezinta pentru organism o rezerva nutritiva.

Transformarea celulelor reticulate (elemente hematogene) in celule adipoase este reversibila, intrucat in anumite stari de anemie aceste celule isi reiau functia hematopoietica. Cu alte cuvinte, intre maduva galbena si maduva rosie hematogena exista un echilibru dinamic de reversibilitate ori de cate ori nevoile organismului o cer.
Maduva cenusie - la indivizi in varsta, maduva galbena este inlocuita prin maduva cenusie; la tineri, aceasta inlocuire se face numai in cazuri patologice. Aceasta maduva nu indeplineste nici un rol in organism - numai de umplutura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.