Aparatul locomotor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.22

nivel: Facultate

DEZVOLTAREA SI CRESTEREA OASELOR
Dezvoltarea oaselor are loc prin procesul de osteogeneza, care consta in transformarea tesutului cartilaginos sau conjunctivo-fibros al embrionului si apoi al fatului in scheletul osos al adultului.

Procesul are loc in doua faze:
-faza de osificare primara, in care predomina procesele constructive in urma carora se realizeaza osul brut,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparatul locomotor

DEZVOLTAREA SI CRESTEREA OASELOR
Dezvoltarea oaselor are loc prin procesul de osteogeneza, care consta in transformarea tesutului cartilaginos sau conjunctivo-fibros al embrionului si apoi al fatului in scheletul osos al adultului.

Procesul are loc in doua faze:
-faza de osificare primara, in care predomina procesele constructive in urma carora se realizeaza osul brut, nefuncdonal;
-faza de osificare secundara (de remaniere), in care procesele constructive se realizeaza concomitent cu cele de distrugere si care duce la formarea osului functional, cu lamelele osoase dispuse pe directiile liniilor de forta. Dupa originea lor (tesut conjunctiv sau cartilaginos), oasele se pot imparti in oase de membrana, dezvoltate prin osificare desmala, si oase de cartilagiu, dezvoltate prin osificare encondrala.

Osificarea desmala (de membrana) da nastere oaselor boltii cutiei craniene, partial claviculelor (corpul) si mandibulei. Aceasta osificare realizeaza si cresterea in grosime a oaselor lungi pe seama paturii interne (osteogene) a periostului. In membrana conjunctiva, in niste zone numite centre de osificare, fibrele colagene se inmultesc si se aduna in fascicule.

Oseina (substanta preosoasa) secretata de osteoblaste inglobeaza fibrele colagene. Prin mineralizarea oseinei (impregnarea ei cu saruri fosfocalcice) sub actiunea unor enzime, se formeaza lamelele osoase.Osificarea iradiaza de la centru la periferie,repetandu-se si in alte centre de osificare.Prin fuzionarea tuturor centrelor de osificare se formeaza osul definitiv.

Osificarea encondrala da nastere oaselor membrelor, oaselor scurte si oaselor bazei craniului; de asemenea, prin acest tip de osificare se realizeaza cresterea in lungime a osului la nivelul cartilajului de crestere (cartilajul diafizo-epifizar). In modelul cartilaginos al unui os lung apar puncte de osificare, mai intai in diafiza, ulterior si in epifize. Aceste puncte se numesc puncte de osificare primitiva.

Intr-o prima etapa, celulele cartilaginoase se multiplica, se hipertrofiaza, dupa care incep sa degenereze, lasand in locul lor niste cavitati. In jurul acestora, in substanta fundamentala a cartilajului se depun saruri de calciu care formeaza o serie de linii (travee) directoare.

In etapa urmatoare, din pericondru, membrana care acopera modelul cartilaginos, pleaca muguri conjunctivo-vasculari, care patrund in cavitati, distrug peretii acestora si le transforma in canale pline cu tesut conjunctivo-vascular, care inainteaza progresiv in piesa cartilaginoasa. In tesutul conjunctiv din canale incepe procesul de osteogeneza.

Celulele mezenchimale se aseaza pe peretii traveelor, devenind osteoblasti, care incep sa secrete oseina (substanta preosoasa). Aceasta se impregneaza ulterior cu saruri fosfo-calcice, formandu-se astfel tesutul osos primar. La oasele lungi, osteoclastele aduse de mugurii conjunctivo-vasculari distrug osul primar si formeaza in partea centrala a diafizei canalul medular.

Maduva din interiorul canalului medular se formeaza tot pe seama acestor muguri conjunctivo-vasculari. In urma remanierii osoase se vor forma sistemele Hawers in diafiza si tesutul spongios, in epifize si in oasele scurte.Osificarea epifizelor incepe mai tarziu, dupa ce ele au ajuns aproape de dimensiunile definitive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.