Aparatul fotografic

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.00

nivel: Gimnaziu

Cele trei fenomene necesare obținerii imaginilor fotografice sunt cunoscute de mult timp:Încă de pe vremea lui Aristotel s-a știut cum se poate pune realitatea într-o cameră obscură: este suficient să facem o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei. Pe de altă parte, alchimiștii știau că lumina înnegrește clorura de argint.

A tre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparatul fotografic

Cele trei fenomene necesare obținerii imaginilor fotografice sunt cunoscute de mult timp:Încă de pe vremea lui Aristotel s-a știut cum se poate pune realitatea într-o cameră obscură: este suficient să facem o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei. Pe de altă parte, alchimiștii știau că lumina înnegrește clorura de argint.

A treia contribuție a venit din partea lui John Herschel, care în 1819 a descris proprietățiile hiposulfitului de sodiu, care va deveni "fixatorul" fotografiei.Joseph Nicéphore Niépce, un mic fizician din provincie, a folosit toate aceste trei proceduri pentru a fixa o imagine pe o plăcă metalică cu depunere de halogenură de argint (1829).

Rezultatul a avut o calitate medie. Niepce a murit în 1833, dar invenția sa a fost recuperată de către Louis Daguerre|Jacques Mandé Daguerre.De aceea, data oficială a invenției fotografiei este 1839, când Daguerre a prezentat invenția numită de el "daghereotip", care este o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niepce. Proprietar al invenției a devenit statul francez.

Grație daghereotipiei se obține o matriță a mediului pe o placă metalică tratată cu o substanță fotosensibilă, după o expunere de "doar" 8 ore (când cerul este complet senin). Copierea se făcea prin presarea matriței pe suportul de hârtie, ca și la orice tipărire a ziarelor.

Această expunere lentă aduce cu sine câteva probleme: străzile Parisului, chiar și la o oră de vârf, apar în întregime goale. Tehnica va avansa însă rapid, noua invenție făcând să apară și o nouă meserie, aceea de fotograf, căutată în special de ziarele vremii.În anul 1848, Felix Tournachon, cunoscut mai bine sub numele Félix Nadar, realizează prima fotografie aeriană, fotografiind Parisul din nacela unui aerostat (balon).

Dacă la început negativul (cunoscut și sub numele de "clișeu") se realiza pe o placă de cristal, pentru a nu avea deformări, placă foarte casabilă și care cerea o manipulare deosebită, prin dezvoltarea artei fotografice a apărut necesitatea unui suport fotosensibil mai ușor de manipulat decât cristalul.

George Eastmanreușește în anul 1884 să realizeze primul negativ flexibil, pe un suport de nitroceluloză, cunoscut sub denumirea de "roll film", ușor de manipulat, incasabil și cu aceleași proprietăți fotografice ca și ale plăcii de cristal. Totodată, volumul și greutatea aparatului de fotografiat se micșorează considerabil, transportarea lui nemaifiind o problemă.

Evoluție
În decursul timpului fotografia a evoluat foarte mult. Progresele au urmat trei direcții principale:reducera duratei de expunere / mărirea sensibilității filmului sau a plăcii;mărirea stabilității imprimării;
simplificarea aplicării tehnicilor de fotografiat, datorită apariției:
aparatelor de fotografiat din ce în ce mai mici și mai ieftinesubstanțelor chimice de developare și stabilizare a peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate.

Stiati ca…
1.Cea mai veche fotografie care s-a pastrat este datata din 1826 sau 1827 si este imaginea unei `curti interioare vazuta de la fereastra sa de catre francezul Joseph Nicéphore Niepce. Poza a necesitat o expunere de 8 ore. Rezultatul obtinut a fost un pas enorm pentru cercetarea in domeniul fotografiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.