Aparatul administrativ al Parlamentului

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Constitutia Frantei nu contine reglementari speciale privind autonomia sau administrarea Adunarii Nationale si a Senatului. Regulamentul Adunarii Nationale prevede, insa, in art.14 alin.1 ca Biroul acesteia detine intreaga putere privind organizarea si conducerea tuturor serviciilor. Art.14 alin.2 din acelasi regulament prevede, de asemenea, ca Adunarea se bucura de autonomie financiara, in condit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparatul administrativ al Parlamentului

Constitutia Frantei nu contine reglementari speciale privind autonomia sau administrarea Adunarii Nationale si a Senatului. Regulamentul Adunarii Nationale prevede, insa, in art.14 alin.1 ca Biroul acesteia detine intreaga putere privind organizarea si conducerea tuturor serviciilor. Art.14 alin.2 din acelasi regulament prevede, de asemenea, ca Adunarea se bucura de autonomie financiara, in conditiile stabilite de art.7 al Ordonantei nr.58-11.00 din 17 noiembrie 1958 referitoare la functionarea adunarilor parla-mentare. Serviciile financiare si administrative ale Adunarii Nationale se afla sub autoritatea chestorilor acesteia.

Anual, chestorii sunt descarcati de gestiune. Potrivit art.17 din Regulamentul Adunarii Nationale, Biroul acesteia stabileste prin regulamente interne organizarea si functio-narea serviciilor, precum si statutul personalului, si raporturile intre administratia Adunarii si organizatiile profesionale ale personalului parlamentar. Autonomia organizatorica, functionala si financiara a cor-purilor legislative are la baza principiul separatiei puterilor in stat, potrivit caruia exista o neta demarcatie intre puterea legislativa, pute-rea executiva si cea judecatoreasca.

Desi cele trei puteri colaboreaza si se interfereaza, in procesul de conducere, cat priveste organizarea proprie, fiecare dintre acestea se organizeaza si isi angajeaza personalul de specialitate, potrivit unor reglementari proprii. Este deja o traditie ca membrii Parlamentului sa fie asistati de un personal calificat si specializat in cele mai diverse domenii de activitate, organizat in structuri administrative cum ar fi departamente, directii generale, directii, servicii, birouri, oficii etc.

In afara acestui personal de specialitate, care indeplineste functii de conducere si de executie, in serviciul parlamentarilor se afla secretare, curieri, aparat tehnic. Rolul intregului personal consta in principal in asigurarea si realizarea activitatii de secretariat, de expertiza legislativa, de docu-mentare si informare, achizitii etc., necesare parlamentarilor pentru a-si exercita mandatul[1].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.