Aparate pentru diagnostic functional

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aparatul respirator realizeaza schimbul de gaze intre organism si mediu, asigurand aportul de oxigen si evacuarea CO2 toxic. Desi respiratia nu este generatoare de semnal bioelectric, masurarea, monitorizarea si terapia sistemului respirator cu mijloace electronice au o importanta deosebita pentru asistarea acestui sistem functional vital. Figura 3.2 indica schimburile de gaze intre organism si me[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparate pentru diagnostic functional

Aparatul respirator realizeaza schimbul de gaze intre organism si mediu, asigurand aportul de oxigen si evacuarea CO2 toxic. Desi respiratia nu este generatoare de semnal bioelectric, masurarea, monitorizarea si terapia sistemului respirator cu mijloace electronice au o importanta deosebita pentru asistarea acestui sistem functional vital. Figura 3.2 indica schimburile de gaze intre organism si mediu, la care concura sistemul respirator si sistemul de transport al gazelor in corp.

Respiratia, proces metabolic continuu, consta din respiratia externa (pulmonara), prin care se asigura afluxul de O2 si eliminarea CO2 si din respiratia interna (tisulara), realizata la nivelul celulei. Oxigenul este absorbit de plaman prin ventilatie pulmonara si este transportat de sangele arterial la tesuturi, unde se produc arderile intracelulare, rezultand CO2. Acesta din urma revine pe calea venoasa spre plamani si este eliminat prin aerul expirat.

Functia respiratorie externa a plamanului este explorata prin masurarea variatiei volumului, a vitezei fluxului de aer si a presiunii. Debitele ventilatorii si volumele pulmonare se masoara cu aparatul numit spirometru, rezultand un grafic numit spirograma, pe baza careia se calculeaza capacitatea vitala a subiectului.
Principalii parametri folositi la analiza ventilatiei pulmonare sunt rezistenta si complianta pulmonara.

Rezistenta pulmonara apare ca urmare a opozitiei peretelui toracic la miscarile ventilatorii. Ea include rezistenta cailor aeriene, care survine din rezistenta la curgerea aerului, din partea arborelui bronsic. Aceste rezistente se masoara ca raportul intre variatia de presiune aferenta (intre suprafata plamanului si gura, respectiv intre alveola si gura) si debitul de aer.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.