Aparate electrice specializate in comanda motoarelor electrice

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Convertoarele statice de putere sunt echipamente statice complexe intercalate intre sursa de energie si receptor, avand rolul de a modifica parametrii energiei furnizate de sursa (valoare, forma, frecventa a tensiunii) tinand cont de cerintele impuse de receptor.
Convertoarele pot fi de asemenea montate intre doua surse de energie pentru a face posibila functionarea simultana a acestora. C[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparate electrice specializate in comanda motoarelor electrice

Convertoarele statice de putere sunt echipamente statice complexe intercalate intre sursa de energie si receptor, avand rolul de a modifica parametrii energiei furnizate de sursa (valoare, forma, frecventa a tensiunii) tinand cont de cerintele impuse de receptor.
Convertoarele pot fi de asemenea montate intre doua surse de energie pentru a face posibila functionarea simultana a acestora. Convertorul static are rol de receptor din punct de vedere al sursei de energie si rol de sursa de energie din punct de vedere al sarcinii.

Partea de putere a convertorului este realizata cu dispozitive semiconductoar de putere comandabile (tiristoare, tranzistoare) si/sau necomandabile (diode). Aceste dispozitive, functionand in regim de comutatie, au rolul unor intreruptoan deci rezulta un regim permanent format dintr-o succesiune periodica de regimuri tranzitorii. Inchiderea si deschiderea succesiva a acestor intreruptoare se face dupa o logica impusa de principiul de functionare a convertorului. Aceasta logica este asigurata de schema electronica de comanda. Toate convertoarele contin deci o parte de putere (forta) si o pana de comanda.

Convertoarele asigura conversia unor cantitati importante de energie. Aceasta impune ca, principalul lor criteriu de dimensionare sa fie randamentul. Acest fapt determina diferente intre electronica de putere si electronica de semnal, unde scopul principal est obtinerea unui semnal de iesire fidel.Prin comutatie se intelege trecerea succesiva a curentului de la o cale de curent la alta cale de curent a partii de putere. Prin definitie, o cale de curent contine un singur intreruptor (un singur, dispozitiv conductor de putere).

Pentru comutarea intre starea inchis si deschis, un intreruptor trebuie sa aiba aplicata la bornele sale o tensiune convenabila. Aceasta tensiune este numita "tensiune de comutatie". Daca aceasta tensiune este disponibila in cadrul partii de putere se spune ca avem un convertor cu comutatie "naturala"; daca nu, ea treabuie creata si aplicata la momente determinate de timp. in acest caz avem o comutatie "comandata". Pentru tiristoarele normale, comutatia comandata; se numeste "fortata" deoarece blocarea unui asemenea dispozitiv se face prin intermediul unui circuit auxiliar de blocaj, el este pus in functiune intr-un moment convenabil de catre circuitul de comanda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.