Aparate de masura - ampermetre si voltmetre

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 8.95

nivel: Liceu

1 b. Ampermetre feromagnetice
Sunt cele mai robuste si mai raspandite ampermetre de curent alternativ de frecventa industriala. Deviatia dispozitivului mobil depinde de numarul de amperspire al bobinei fixe. Aceasta permite constructia de ampermetre feromagnetice pentru o gama larga de curenti nominali care difera numai prin dimensionarea bobinei fixe, in rest pastrand aceleasi elemente[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparate de masura - ampermetre si voltmetre

1 b. Ampermetre feromagnetice
Sunt cele mai robuste si mai raspandite ampermetre de curent alternativ de frecventa industriala. Deviatia dispozitivului mobil depinde de numarul de amperspire al bobinei fixe. Aceasta permite constructia de ampermetre feromagnetice pentru o gama larga de curenti nominali care difera numai prin dimensionarea bobinei fixe, in rest pastrand aceleasi elemente constructive. Numarul de spire si sectiunea conductorului bobinei se aleg in functie de curentul nominal al ampermetrului pentru un acelasi numar de ampersire (200, 300 Asp la aparatele cu suspensie pe paliere si 50, 60 spire la cele cu suspensie pe benzi).

Drept urmare, pe masura ce curentul nominal al aparatului este mai mare bobina acestuia are un numar de spire mai mic din conductor pe sectiune mai mare (corespunzatoare curentului nominal). Ampermetrele de tablou se construiesc pentru un singur interval de masurare si se etaloneaza, de regula, numai in curent alternativ, avand indicat pe cadran simbolul corespunzator; ele pot fi utilizate si in curent continuu dar in acest caz functionarea lor va fi afectata de erori superioare indicelui de clasa datorita histerezisului placutelor feromagnetice.

Ampermetrele de laborator (portabile) se construiesc, de regula, cu mai multe game de masurare. In acest scop bobina fixa se executa fie din 2-4 sectiuni cu acelasi numar de spire, fie cu prize corespunzatoare unor sectiuni cu numar diferit de spire, schimbarea gamei facandu-se in primul caz, prin gruparea in serie si paralel a sectiunilor, iar in cel de-al doilea, prin comutarea prizei corespunzatoare curentului nominal (fig. 3). La aceste ampermetre placutele feromagnetice sunt confectionate din material de calitate, cu histerezis neglijabil, ceea ce permite realizarea de aparate cu precizie ridicata (clasa 0,2 ; 0,5 ; 1 ).

Ampermetrele feromagnetice nu necesita compensarea erorilor de temperatura deoarece sunt parcurse direct de curentul de masurat al carui valoare depinde de impedanta utilizarii, mult mai mare decat aceea a ampermetrului.

1c. Ampermetre electrodinamice
Pentru constructia acestor ampermetre se utilizeaza un instrument electromagnetic cu camp uniform axial care permite realizarea unei scari convenabile. Dimensionarea bobinelor si schema lor de conectare difera functie de curentul nominal al aparatului. Ampermetrele cu schema serie ( fig. 4) se construiesc pentru curenti nominali de valoare redusa, sub 0,5A. Ele au bobinele fixe si mobile conectate in serie astfel incat bobinele, cat si resorturile spirale, sunt parcurse de intreg curentul de masurat I = I1 = I2

Ampermetrele cu schema serie - paralel pot masura curenti de pana la 1A prin conectarea bobinei mobile in paralel cu cea fixa. Se realizeaza astfel ampermetre cu doua game de masurare (fig.5) : unul corespunzator conectarii serie (max.0,5A) si celalalt conectarii bobinelor in paralel ( max. 1A ). Ampermetre cu sunt. Pentru curenti mai mari de 1A bobina mobila se conecteaza la bornele unui sunt conectat in serie cu bobina fixa ( fig. 6 ). Ampermetrele cu sunt cu doua sensibilitati se construiesc cu suntul format din doua rezistente egale si cu posibilitatea de conectare a bobinelor si a sectiunilor suntului ( fig. . 7).

1c. Ampermetre cu redresor
Ampermetrele cu redresor sunt constituite dintr-un micro sau miliampermetru magnetoelectric asociat cu o schema de redresare si conectat prin intermediul unui sunt sau transformator de curent in circuitul parcurs de curentul alternativ de masurat ( fig. 8 a si b )

Un astfel de ampermetru este in fond un voltmetru cu redresor pentru tensiuni mici care masoara caderea de tensiune pe o rezistenta calibrata R4 prin care trece curentul alternativ de masurat. De aceea si in cazul ampermetrelor cu redresor trebuie luate aceleasi masuri de compensare a erorilor de temperatura (rezistenta re din cupru) si de frecventa (condensatorul C care sunteaza o parte din rezistenta rm ).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.