Aparate ce pot fi adaptate unitului dentar

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.28

nivel: Facultate

Datorită capacității lui de a concentra o cantitate foarte mare de energie într-un anumit punct, laserul devine un instrument folosit tot mai larg în biologie și medicină.

Utilizarea lui pornește de la observația că un fascicul laser proiectat pe un țesut produce efecte termice a căror intensitate depinde de intensitatea fasciculului luminos și de durata acțiunii lui. Aceste efecte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aparate ce pot fi adaptate unitului dentar

Datorită capacității lui de a concentra o cantitate foarte mare de energie într-un anumit punct, laserul devine un instrument folosit tot mai larg în biologie și medicină.

Utilizarea lui pornește de la observația că un fascicul laser proiectat pe un țesut produce efecte termice a căror intensitate depinde de intensitatea fasciculului luminos și de durata acțiunii lui. Aceste efecte merg de la fenomenele de coagulare a proteinelor până la distrucția totală a celulelor.

În stomatologie se utilizează trei tipuri de laser:
- Laserul cu Heliu-Neon;
- Neodyme YAG;
- Laser cu dioxid de carbon.

Lumina lor este produsă de o sursă monocromatică asociată unui fascicul coerent, de mare directivitate și cu o mare energie. Soft-laserii au efect antialgic, reduc hemoragiile locale, accelerează reconstrucția tisualară, au efect antiinflamator, sterilizează dentina și cavitățile osoase, iar ultimele generații realizează preparări în smalț și dentină.

4. Detartorul cu ultrasunete
Este un echipament auxiliar al unitului și trebuie obligaoriu folosit împreună cu sistemul de aspirație. Părțile active au forme diferite pentru a facilita accesul în zone greu accesibile.

5. Aeropulsorul
Aerul și apa sub presiune antrenează o pulbere abrazivă (carbonat) aflată într-un recipient, toate fiind emise de un spray în scopul netezirii suprafețelor corono-radiculare în urma detartrajului.

6. Ansamblul format din piese de mână cu reductori de viteză, la care se folosesc diferitele freze corespunzătoare etapelor din implantologie și răcirea continuă cu ser fiziologic steril.

7. Aparatul de fotografiat permite să ne înregistrăm cazuistica proprie, să putem face studii comparative pentru anumite entități clinice. Necesitatea înregistrărilor fotografice în scop medico-legal și de marketing este bine cunoscută. Medicul stomatolog va trebui să aleagă cu discernământ dintre sistemele fotografice pe cel care corepunde mai bine necesităților practice, căci comunicarea vizuală este importantă în stomatologie.

8. Camerele video pentru preluarea imaginilor intraorale sunt aparate moderne care permit înregistrarea diverselor secvențe operatorii, a etapelor de lucru, oferă pacientului posibilitatea de a privi la un monitor și a înțelege conținutul actelor terapeutice. De asemenea imaginile video pot fi stocate pe calculator și pot fi utilizate ca și imaginile fotografice în scop medico-legal, în realizarea unor studii comparative sau pentru crearea unei cazuistici proprii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.