Apararea lui Socrate (Platon)

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Va jur insa pe Zeus, cetateni ai Atenei, ca nu veti auzi vorbe infrumuAZsetate si impodobite cu intorsaturi mestesugite si cuvinte alese, ca ale acestora, ci voi folosi cuvintele care se intimpla sa-mi vina in minte, incredintat fiind de adevarul spuselor c mele; si nimeni dintre voi sa nu se astepte la altceva. Bine mi-ar sta, judecatori, la anii mei, sa vin in fata voastra cu vorbe ticluite, ca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apararea lui Socrate (Platon)

Va jur insa pe Zeus, cetateni ai Atenei, ca nu veti auzi vorbe infrumuAZsetate si impodobite cu intorsaturi mestesugite si cuvinte alese, ca ale acestora, ci voi folosi cuvintele care se intimpla sa-mi vina in minte, incredintat fiind de adevarul spuselor c mele; si nimeni dintre voi sa nu se astepte la altceva. Bine mi-ar sta, judecatori, la anii mei, sa vin in fata voastra cu vorbe ticluite, ca un tinerel.

Dimpotriva, tocmai asta va rog, atenieni, si va rog cu tot dinadinsul: daca ma veti auzi aparindu-ma cu aceleasi cuvinte pe care obisnuiesc sa le spun si in agora, printre tarabele zarafilor, unde m-au auzit multi 'dintre voi, si in alte! parti, sa nu va d mirati si sa nu faceti zarva. Caci asa stau lucrurile: pentru prima oara am venit la judecata acum, la saptezeci de ani; sint cu totul strain de vorbirea de aici. Dupa cum, daca s-ar intimpla sa fiu cu adevarat un strain, m-ati ierta ca vorbesc in graiul si cu deprinderile in care am 18 a

fost crescut, asa va cer si acum lucrul acesta, cred eu, pe buna dreptate : sa nu va uitati la felul meu de a vorbi, mai bun sau mai rau, cum o fi, ci sa luati seama cu grija daca spun lucruri drepte sau nu; caci aceasta e sarcina judecatorului; iar a celui care vorbeste -- sa spuna adevarul. intii de toate se cuvine, atenieni, sa ma apar de primele invinuiri mincinoase si de primii mei acuzatori1; apoi de acuzatiile si de acuzatorii mei din urma.

Caci multi sint cei care m-au invinuit in fata voastra, si inca de multi ani, fara sa spuna nimic adevarat ; de ei ma tem eu mai degraba decit de Anytos si de ai lui, cu toate ca si acestia sint de temut. Dar mai de temut sint, judecatori, aceia care, asu-mindu-si rolul de a va educa, pe cei mai multi dintre voi, inca de pe cind erati copii, incercau sa va convinga aducin-du-mi vini neadevarate : ca ar exista un oarecare Socrale, om iscusit, care cugeta la cele din cer si cerceteaza toate cite se afla sub pamint si face sa invinga judecata strimba2. De vreme ce mi-au raspindit o asemenea faima, atenieni,e acestia sint acuzatorii de care trebuie sa ma tem; intr-ade-var, cine-i asculta isi inchipuie ca oamenii care cerceteaza astfel de lucruri nu cred nici in zei.

De altfel, acesti acuzatori sint multi si ma invinuiesc de multa vreme, vorbind cu voi inca de la virsta la care erati cit se poate de increzatori, unii dintre voi fiind copii inca si adolescenti; iar ei ma acuzau in lipsa, fara sa ma apere cineva. Dar ce este cu totul fara noima, e ca nici macar numele lor nu le stiu si nu le pot spune,in afara poate de al unui oarecare autor de comedii3.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.