Apa in organismul uman

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.03

nivel: Liceu

Nu încape nici o îdoială , că dintre toate substanțele care intră în corpul omenesc și în cel al animalelor , apa stă pe primul loc în ceea ce privește cantitatea . Fiziologul Claude Bernard este primul care a încercat , încă din secolul trecut să calculeze proporția de apă din organismul uman . Cum a procedat ? El a cântărit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate . Apoi a comparat greu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apa in organismul uman

Nu încape nici o îdoială , că dintre toate substanțele care intră în corpul omenesc și în cel al animalelor , apa stă pe primul loc în ceea ce privește cantitatea . Fiziologul Claude Bernard este primul care a încercat , încă din secolul trecut să calculeze proporția de apă din organismul uman . Cum a procedat ? El a cântărit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate . Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeași înlțime si cu trăsături fizice cât mai asemănătoare mumiilor respective . Prin acest procedeu , el a determinat că apa are o proporție de 90 % în organismul uman . Cifra este prea ridicată . Acest lucru se explică pentru că uscarea prelungită a mumiilor a dus și la pierdera unor substanțe solide din corpul lor alături de apa .
Ulterior s-au făcut cercetări mai precise , care au arătat nu numai câtă apă este în organismul uman , dar și chiar câtă apă conțin țesuturile din care este alcătuit . În medie , un om care cântărește 65 de kilograme poate fi sigur că aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul său este apă . Această proporție este valabilă și pentru alte animale : câine , pisică , iepure , în general animalele cu sânge cald au aceeași proporție de apă în organism ca și omul și mai mult au aceeași proporție de apă în țesuturi ca și omul .
Rolul apei în organism

Apa reprezintă un excelent dizolvant pentu multe substanțe și este mediul în care se desfășoară cele mai multe reacții chimice legate de metabolismul substanțelor și deci de viață . Rolul apei în organismul uman este foarte mare . Chimiștii știu foarte bine ce se întâmplă când vor ca două substanțe să reacționeze între ele . De exemplu din carbonatul de sodiu și sulfatul de cupru ( piatra vânătă ) va rezulta carbonat de cupru și sulfat de sodiu . Dacă se amestecă cele două pulberi pur si simplu această reacție nu va avea loc . Este nevoie ca substanțele să fie dizolvate în prealabil în apă pentru ca reacția să aibă loc.
În organismul uman au loc numeroase reacții chimice care dau naștere la căldură , energie și la metabolismul necesar vieții . Aceste reacții au nevoie de un mediu apos , altfel substanțele nu se pot desface în ioni iar reacțiile nu pot avea loc .
Pe lângă aceasta apa însăși ese un electrolit slab , care se disociază în ion de hidrogen ( H+ ) și hidroxil ( OH- ) . Acesși ioni au proprietăți catalitice , ei accelerând un număr considerabil de reacții care în mod normal ar dură zile întregi , în prezențe ionilor reacțiile au loc în câteva secunde .
Apa are și proprietatea de a acumula și de adegaja căldură prin evaporare . Aceste însușiri ale apei au un rol foarte important în fiziologia termoreglării . La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primește mult mai multă căldură decât are nevoie . Dacă această căldură nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit . Din fericire organismul dispune de serie de mijloace de eliminare a căldurii . Schimbarea apei din stare lichidă în stare gazoasă presupune o pierdere de căldură de la corpul unde se afla apa . În corpul omenesc fiecare gram de apă evaporat de pe suprafața pielii ( transpirație ) la temperatura camerei înlesnește pierdera a 580 de calorii mici .
Introducerea și eliminarea apei din organism

Apa este introdusă în organism sub formă de băuturi împreună cu alte alimente . Într-adevăr , în afară de apa pe careo bem , o cantitate de apă se formează în organism prin oxidare diferitelor alimente .
Multă lume consideră că dacă mănâncă o pâine , o friptură , o prăjitură sau o legumă nu introduc în organism nici o picătură de apă . Acest lucru este greșit . S-a constatat că prin completa oxidarea a 100 grame de grăsime se formează 107 grame de apă , din 100 grame de amidon se formează 55 de grame de apă , din 100 grame de albumină se formează 41 grame de apă . Dintr-un alt punct de vedere alimentele conțin o însemnată cantitate de apă împreună cu alte substanțe hrănitoare . De regulă fructele și vegetalele conțin peste 90 % apă , iar alimentele pe care le numim uscate ( pâinea , carnea ) conțin între 60 și 85 % apă . Orice aliment pe care l-am considera conține o cantitateapreciabilă de apă , în afara cantității de apă care se formează prin oxidarealimentului respectiv .
Apa luată din stomac și din intestine este transportată de sânge în tot organismul și este reținută de țesuturi . Rezerva de apă a organismului o constituie în special mușchii și pielea , datorită volumului lor . Pe lângă acestea 2 și celelalte organe și părți ale copului omenesc au în compoziția lor o cantitate însemnată de apă ( ficatul , creierul , plasma sanguină , celulele , plâmânii ) .
În mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri și jumătate de apă , daruneori această nevoie poate să seridice până la zeci de litri de apă . Întrebarea este de ce e nevoie să "schimbăm apa" ? Este limpede că dacă eliminăm apa trebuie să o și punem înapoi . Dar de ce să o eliminăm ? .
Apa se elimină din organism în primul rând prin rinichi ( 1 litru și jumate pe zi ) . De fapt pierdera aceasta variază între 0,6 - 2 litri pe zi . În unele cazuri se pot atinge valori foarte mari . Astfel , în boli um ar fi diabetul pot fi eliminate cantități uriașe de urină ( 8 - 10 litri pe zi ) .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.