Apa - structura, proprietati si importanta in lumea vie

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Molecule hidrofile si hidrofobe
In apa lichida, pura, gradul de structurare ( ordonare ) a moleculelor depinde de predominanta uneia din cele doua tendinte contrare: organizare prin formarea legaturilor de hidrogen si dezorganizare, prin agitatie termica.

In solutii, la aceste doua fenomene se mai adauga si interactia cu moleculele de solvit, care poate conduce fie la o cres[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apa - structura, proprietati si importanta in lumea vie

Molecule hidrofile si hidrofobe
In apa lichida, pura, gradul de structurare ( ordonare ) a moleculelor depinde de predominanta uneia din cele doua tendinte contrare: organizare prin formarea legaturilor de hidrogen si dezorganizare, prin agitatie termica.

In solutii, la aceste doua fenomene se mai adauga si interactia cu moleculele de solvit, care poate conduce fie la o crestere a gradului de ordonare, fie la o scadere a sa.Principalele tipuri de interactiuni cu moleculele de apa conduc la urmatoarele procese:
1.formarea apei de hidratare in jurul ionilor:
2.formarea apei legate in jurul macromoleculelor:
3.realizarea cristal - hidratilor.

Formarea apei de hidratare
Moleculele de apa, avand momente de dipol permanente, se dispun in
jurul ionilor sau al gruparilor polare in cel putin doua straturi: primul, format din molecule de apa ordonate si imobilizate, iar al doilea, la o oarecare distanta, alcatuit din molecule atrase insuficient pentru a capata o structura propriu zisa, insa insuficient de puternic pentru a-si pierde ordinea pe care o aveau inainte de interactiune.

Formarea de apa legata
Macromoleculele biologice ( proteine, acizi nucleici, complexe macromoleculare ) au capacitatea de a modifica structura apei lichide. Aceasta modificare depinde de gradul de potrivire sterica a gruparilor chimice laterale ale lantului macromolecular si de distantele intermoleculare realizate de diferite tipuri de retele de apa.
Cand exista o astfel de potrivire, macromoleculele capata o mare "capacitate de inductie" structurand moleculele de apa in jurul lor.

Formarea de cristal - hidrati
Acest proces are loc in cazul moleculelor hidrofobe care, in momentul dizolvarii in apa, creeaza o cavitate, devenind molecule interstitiale.Interactiile hidrofobe apar atunci cand in solutie avem o serie de substante a caror molecule contin grupari polare si grupari nepolare.Aceste substante se disipeaza in apa si formeaza micelii sau se intind pe suprafata apei si formeaza pelicule.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.