Apa

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Enumeram lacurile glaciare Iezerul Pietrosului, Taurile Buhaescu, Izvorul Bistritei Aurii, Gropilor, lacurile naturale Vinderel, Magura, Morarenilor, precum si lacurile de dizolvare si prabusire ale unor ocne cu exploatari stravechi de sare, care se afla la Ocna Sugatag si Costiui. Apa este clorurata, sodica, cu concentratii aproape de saturatie (30 g/l) si are proprietati terapeutice, la care se [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apa

Enumeram lacurile glaciare Iezerul Pietrosului, Taurile Buhaescu, Izvorul Bistritei Aurii, Gropilor, lacurile naturale Vinderel, Magura, Morarenilor, precum si lacurile de dizolvare si prabusire ale unor ocne cu exploatari stravechi de sare, care se afla la Ocna Sugatag si Costiui. Apa este clorurata, sodica, cu concentratii aproape de saturatie (30 g/l) si are proprietati terapeutice, la care se adauga fenomenul de heliotermie.

Lacul Albastru, in apropiere de orasul Baia Sprie, avand un diametru de 60-70 m si o adancime mai mare de 5 m, este unic prin origine (prabusirea intr-o galerie de mina) si chimismul apei.
Acumularile antropice au o suprafata de cca 162,3 ha, lacul Stramtori Firiza, cel mai important (cca. 17 milioane m3 apa), asigurand alimentarea cu apa potabila si industriala in zona Baia Mare - Baia - Sprie, avand ca roluri secundare atenuarea undelor de viitura si producerea de energie electrica. Se afla in executie sistemul de amenajari hidroenergetice Runcu-Brazi-Firiza, cu acumularea Runcu (cca 30 milioane m3 apa in final).

Urmarirea calitatii apei lacurilor si a gradului de troficitate s-a efectuat de S.G.A. Maramures prin campanii de recoltare, efectuandu-se analize fizico-chimice, biologice si bacteriologice la lacurile Firiza, Mogosa si Buhaescu. Urmarirea calitatii apei lacului Firiza si a gradului de troficitate s-a facut prin intermediul a trei campanii de recoltare, efectuandu-se analize fizico-chimice, biologice si bacteriologice.

Conform analizelor fizico-chimice, biologice si bacteriologice efectuate, apa lacului se incadreaza in categoria- oligotrof din punct de vedere al biomasei si al saturatiei de oxigen.
La regimul nutrientilor prezinta depasiri ale valorilor optime la N min. total si la P total, ceea ce incadreaza lacul in categoria eutrof (dupa valorile medii pe cele 3 campanii). Valoarea medie a biomasei obtinuta este de 1,44 mg/l, ceea ce incadreaza lacul in categoria oligotrof. Analizele bacteriologice arata ca starea igienico-sanitara a lacului este buna, apa incadrandu-se in clasa a II de calitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.