Apa

1x punct

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In 1953, dupa numai un an de la aceasta incercare,a pornit la asaltul Everestului o alta echipa de alpinisti din Marea Britanie,condusa de Hillary. Cataratorii au baut in medie, 12 pahare de apain fiecare zi. Care a fost rezultatul? Expeditia britanicaa pasit victorioasa pe culme si a infipt primul steag pe varful celui maiinalt masiv muntos din lume. Care a fost secretul succesului lor? Orga[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apa

In 1953, dupa numai un an de la aceasta incercare,a pornit la asaltul Everestului o alta echipa de alpinisti din Marea Britanie,condusa de Hillary. Cataratorii au baut in medie, 12 pahare de apain fiecare zi. Care a fost rezultatul? Expeditia britanicaa pasit victorioasa pe culme si a infipt primul steag pe varful celui maiinalt masiv muntos din lume. Care a fost secretul succesului lor? Organizatorul expeditiei atribuie succesul lor in buna parte faptului caau baut apa din abundenta.

De fapt acest lucru n-ar trebui sa ne uimeasca. Natura este o adevarata carte de studiu din care omenirea a invatat nenumaratelectii esentiale. Sa ne oprim asupra acestui element pe cat de simplu,pe atat de important pentru viata si sanatatea noastra, apa. Insasicompozitia corpului nostru dovedeste importanta capitala a apei. 70% din greutatea corpului omenesc este apa. Sangele este 83%apa. Muschii 75% si chiar oasele au 22% apa. De fapt, fiecarefunctie a corpului necesita apa.
Sa luam de exemplu ochii.

Ei sunt umeziti neincetatde o pelicula de apa. Fara aceasta, ei s-ar usca, s-ar imflama, arfi extrem de durerosi si ar fi aproape imposibil de deschis si inchis. Foarte curand v-ati pierde chiar si vederea. Sau, un alt exemplu,pielea. In mod normal este moale, pliabila, flexibila. Faraapa, ea ar deveni foarte curand uscata, crapata si zbarcita. Cu totiistim ca in cazul depunerii unui efort fizic sustinut incepem sa transpiram. Apa, sub forma transpiratiei care se evapora, ajuta corpul sa se raceascasi astfel sa-si mentina temperatura normala. Apa este indispensabilapentru igiena tegumentelor noastre si folosita ca agent extern, constituieunul dintre cei mai placuti si mai energici agenti de calire.

Dar cele mai uimitoare functii ale apei pot fi descoperitein interiorul corpului. Sangele care circula printr-o retea complexade canale - arterele, venele si capilarele- este constituit in principaldin apa. Ca si componenta majora a sangelui, apa transporta nutrientiisi hormonii in tot organismul si elimina reziduurile chimice prin intermediulurinei. Apa joaca un rol important in fiecare faza a digestiei. Sub forma salivei, ne ajuta sa mestecam si sa inghitim hrana. Subforma sucurilor digestive ne ajuta sa descompunem alimentele in partile lor componente si apoi sa le absorbim.

Tot apa este aceeacare in final elimina resturile din tubul intestinal prin scaun. Fara apa nu am putea auzi, nu ne-am putea pastra echilibrul. Chiarcreierul si maduva spinarii sunt suspendate intr-o camasa subtire de lichidcare le protejeaza de cele mai multe lovituri si accidente.

Organismul foloseste cantitati imense de apa. Daca ar trebui sa bem toata cantitatea de apa pe care corpul o ruleaza, ar trebui sa consumam 40.000 de pahare de apa in fiecare zi. Dinfericire, corpul nostru a fost creat in asa fel incat sa poata conservaapa. Aceasta se realizeaza prin metode eficiente de recuperare sirefolosire.

Corpul foloseste aceeasi apa din nou si din nou. Rinichii au un rol foarte important in refolosirea apei. Ei filtreazazilnic circa 1700 de litri de sange. Si totusi prin urina se eliminanumai 5 pahare de apa in fiecare zi. La aceasta cantitate eliminatase mai adauga, 2 pahare de apa care se evapora prin respiratie, 2 pahare care se elimina prin transpiratie si inca un pahar care se pierdeprin scaun. Pierderile totale prin toate aceste cai insumeaza cam10 pahare pe zi. Oare aceasta inseamna ca ar trebui sa bem cel putin10 pahare de apa pe zi?
E adevarat ca avem nevoie in total de 10 pahare deapa zilnic. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca o parte din acestenevoi se asigura din alte surse decat apa de baut.

Hrana continesi ea cam 3 pahare de apa. In timpul arderilor din organism, se producinca 1 pahar de apa ca produs secundar. Asadar, in conditiinormale trebuie sa bem doar 5 pahare pe zi, pentru a asigura un total de10 pahare de apa. Insa nu trebuie sa uitam ca exista unele conditii specialecare pot duce la cresterea necesarului de apa. Asa este de exemplu,starea de febra, munca fizica intensa sau orice factor care determina intensificareatranspiratiei.

Mediul inconjurator influenteaza si el necesarul deapa. Cantitatea de apa pierduta prin respiratie este mai mare, intr-oatmosfera foarte uscata, indiferent daca este vorba de temperaturi inalte,cum este in desert, sau de temperaturi scazute, cum este in zilele geroasede iarna. Asa cum am mentionat anterior, rinichii folosesc apa pentrua elimina reziduurile din corp.

Cand alimentatia este bogata in proteine,cand include cantitati excesive de vitamine sau minerale din tablete cusuplimenti, vor rezulta mai multe deseuri, care vor fi o povara in pluspentru rinichi si prin aceasta necesarul de apa va creste. In conditiide boala, pierderile de lichide prin voma sau diaree afecteaza siele, uneori in mod alarmant, necesarul de apa al organismului. Acestepierderi pot fi foarte mari, in care caz trebuie inlocuite urgent. In sfarsit trebuie sa mai mentionam o situatie speciala. Mamele carealapteaza au nevoie de mai mult lichid pentru a asigura o portie suficientade lapte pentru copilul alaptat la san.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.