Apa

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.12

nivel: Gimnaziu

Multe secole apa a fost considerată ca un element.
În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen si oxigen, cu ajutorul scânteii electrice.
În 1783, Lavoisier a repetat experienta, realizând pentru prima oară sinteza cantitativă a apei. S-a stabilit atunci că 2g de hidrogen se combină cu 16g oxigen pentru a da 18g ap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apa

Multe secole apa a fost considerată ca un element.
În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen si oxigen, cu ajutorul scânteii electrice.
În 1783, Lavoisier a repetat experienta, realizând pentru prima oară sinteza cantitativă a apei. S-a stabilit atunci că 2g de hidrogen se combină cu 16g oxigen pentru a da 18g apă.

În 1805, Humboldt si Gay-Lussac au arătat că apa este formată din două volume de hidrogen si un volum de oxigen.
Apa naturală constă în amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H, 3H. Combinarea acestora generează 18 specii de molecule de apă.
Apa pură este întotdeauna un amestec de apă usoară (H2O) si de cantităti extrem de mici de apă grea (D2O) si apă hipergrea (T2O).

Dupa cum bine stim formula exacta a moleculei de apa este H2O (2 atomi de hidrogen sunt legati de un atom de oxigen), formula a fost infiintata de italianul Stanislau Cannizzarro.
Apa curata este transparenta, inodora si nu are gust. In strat subtire este incolora iar in strat mai gros albastra.

Anomalia densitatii apei are o mare influenta asupra climei planetei si a vietii animalelor si plantelor. Cand apa raurilor, a lacurilor si a marilor scade sub 4 grade, ea nu mai cade la fund ci, fiind mai usoara ramane la suprafata si ingheata aici. Fiind protejate de stratul de gheata, apele mai adanci nu ingheata pana la fund, ci au, sub stratul de gheata, temperatura de 4 grade la care viata poate continua.

Apa lichida din natura nu este niciodata pura, fiindca ea dizolva o parte din substantele solide si gazoase cu care vine in contact. Cea mai curata apa este apa de ploaie sau din topirea zapezii.
Apa izvoarelor si a raurilor contine dizolvate gazele din atmosfera: oxigen, azot si bioxid de carbon, apoi cationii: calciu, magneziu, sodiu, si anionii de carbonat, sulfat si clorura. Cea mai importanta sare continuta in apa de izvor sau de rau este carbonatul acid de calciu.O apa continand mult carbonat acid de calciu, o apa dura, nu face spuma cu sapunul deoarece el se descompune la fierberea apei in carbonat de calciu insolubil.

În natură, apa se găseste în stare lichidă, solidă si gazoasă. Trecera apei dintr-o stare în alta face să apară: norii, ceata, ploaia, grindina, roua, bruma, zăpada, poleiul.

Norii se formează ca urmare a evaporării apei din sol si de la suprafata apelor, si a ridicării vaporilor în straturile superioare ale aerului. Acolo, vaporii, dând de straturi reci de aer, se condensează, formând picături fine de apă.

Ceata se formează în zilele reci, când vaporii de apă se condensează foarte aproape de pământ. În zilele cu ceată, circulatia oamenilor si a vehiculelor este îngreunată.

Ploaia se formează când norii trec prin straturile reci de aer, iar vaporii se condensează si cad pe pământ sub forma de picături. Ploile sunt necesare vietii plantelor. Ele curătă aerul de praf si îl răcoresc.

Grindina apare vara, când picăturile de ploaie trec prin straturile foarte reci de aer si se transformă în boabe de gheată. Grindina este dăunătoare culturilor agricole.

Roua. În noptile senine de vară, vaporii de aer, în atingere cu corpurile reci de pe pământ, se condensează si formează stropi mici de apă. O dată cu încălzirea aerului, stropii de apă se evaporă.

Bruma. În noptile senine si reci, de toamnă sau ded primăvară, corpurile de pe pământ se răcesc foarte mult. Vaporii de apă care vin în atingere cu aceste corpuri se condensează, iar picăturile de apă îngheată, formând un strat fin alb-strălucitor. Bruma este dăunătoare culturilor. Oamenii iau măsuri de protejare a culturilor, făcând focuri mocnite în grădini sau în livezi. Fumul cald împiedică formarea brumei.

Zăpada se formează în timpul iernii, când temperatura aerului scade sub zero grade. Picăturile de apă îngheată si se transformă în fulgi de zăpadă. Fulgii de zăpadă cad pe pămând, acoperindu-l. Sub zăpadă, culturile sunt ferite de gerul iernii. Uneori, vântul suflă zăpada de pe câmp si culturile pot îngheta; de aceea, oamenii asează pe câmpuri un fel de garduri numite parazăpezi. Cu cât este mai multă zăpadă pe câmpuri iarna, cu atât primăvara va pătrunde mai multă apă în sol la rădăcinile plantelor.

Lapovita se formează iarna, în zilele mai calde, când cad picături de apă amestecate cu fulgi de zăpadă.

Poleiul este o pojghită de gheată care se formează iarna deasupra solului, ca urmare a unei ploi mărunte. Pe străzi, poleiul îngreunează mul circulatia, fvorizând accidentele. Plantele au de suferit din cauza poleiului.

Apa pentru vietuitoare

Apa este un component indispensabil vietii. Un om consumă în medie 3 l apă/zi, iar corpul său are un continut de 60-70% apă. Un pom evaporă aproximativ 200 l apă/zi.
În organismele vii, apa este continută în formă: intracelulară (50%), interstitială (15%) si circulantă (5%).

Tesutul adipos si oasele contin 33% apă, muschii 77%, plămânii si rinichii 80%, substanta cenusie 85%, iar lichidele biologice: plasma 90%, saliva 99,5%.
Un om adult, cântărind 70 kg contine apă într-un procent de 65-70% din greutatea sa, adică până la 50 kg apă.

Fiintele vii nu pot supravietui în absenta apei, toleranta la deshidratare depinzând de specia respectivă.
Apa este nu numai un constituent al organismelor vii dar joacă si un rol extrem de important ca cel de regulator termic sau de irigator al tesuturilor vii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.