Anul 1948 si generatia lui

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

In martie, Ministerul de Interne face o analiza minutioasa privind "Aprecierea situatiei problemelor ce intereseaza siguranta statului in legatura cu alegerile pentru Marea Adunare Constituanta si masurile ce se impun a fi luate". In acest raport sunt prezentate analize privind : problema legionara; organizatiile subversive; Biserica; sectele religioase; partidele politice; elemente din fostul P.N[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anul 1948 si generatia lui

In martie, Ministerul de Interne face o analiza minutioasa privind "Aprecierea situatiei problemelor ce intereseaza siguranta statului in legatura cu alegerile pentru Marea Adunare Constituanta si masurile ce se impun a fi luate". In acest raport sunt prezentate analize privind : problema legionara; organizatiile subversive; Biserica; sectele religioase; partidele politice; elemente din fostul P.N.T.
In cadrul acestor masuri, in noaptea de 25/26 martie sunt arestati, printre altii, Radu Livezeanu (disparut!).

sunt dati in urmarire alti membri ai organizatiei "Rezistenta spirituala" (Bontica), printre care : Istrate Micescu, Gh. Cantacuzino, Ion Bujoiu.Inca din luna aprilie Siguranta statului isi incepe verficarea cadrelor pe care se poate baza in actiunile ce vor urma, desigur cadre de conducere. "Cartea Alba a Securitatii", vol.1, prezinta cateva caracterizari a unor persoane care vor deveni elemente de baza in conducerea actiunilor teroriste din anchete si mai apoi din penitenciare. Gasim caracterizarea catorva persoane de trista memorie :

Dulgheru Misu, Nicolschi Alexandru, Bogacengo Vasile, Solyom Ioan, Czeller Ludovic, Briceag Nicolaie, Strul Mauriciu, Sepeanu Tudor, Craciun Gh., Biertas Gavril, Mazuru Vladimir, Gluvacov Andrei. Toti sunt prezentati ca oameni pe care se poate baza sistemul represiv, aproape toti avand studii intre trei si patru ani de liceu sau profesionala. La inceputul lunii mai sunt arestati C. Titel Petrescu si Adrian Dumitriu, presedintele, si respectiv, secretarul general al Partidului Social Democrat-Independent.

In aceeasi perioada este arestat inginerul Cezar Popescu, directorul general al societatii "Distributia"(PECO de mai tarziu), pe care l-am gasit la S.S.I in Calea Plevnei, neanchetat inca de la arestare.
La data de 13 mai 1948, Ministerul de Interne da Ordinul de operatie numarul 5 privind arestarea legionarilor. Conform estimarilor lui I.M. Pacepa, in noapte de 14-15 mai sunt arestati 15 000 de membri ai Miscarii Legionare.In baza Ordinului Directiunii Generale a Sigurantei Statului se dispun urmatoarele:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.