Anul 1948 si generatia lui

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.57

nivel: Liceu

In octombrie 1948 are loc primul mare proces al acestui an, denumit procesul Marii Tradari Nationale. In acest proces, caruia comunistii i-au dat o mare amploare, au fost implicate persoane care nici nu s-au cunoscut intre ele, dar fiecare, in pozitia lui, s-a opus comunismului. Iata numele principalilor acuzati aflati in boxa: Alexandru Popp, Ion Bujoiu, prof. Gh. Manu, Max Auschnitt, Nicolaie Ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Anul 1948 si generatia lui

In octombrie 1948 are loc primul mare proces al acestui an, denumit procesul Marii Tradari Nationale. In acest proces, caruia comunistii i-au dat o mare amploare, au fost implicate persoane care nici nu s-au cunoscut intre ele, dar fiecare, in pozitia lui, s-a opus comunismului. Iata numele principalilor acuzati aflati in boxa: Alexandru Popp, Ion Bujoiu, prof. Gh. Manu, Max Auschnitt, Nicolaie Margineanu, Dimitrie Gheorghiu, Alex. Bals, Horia Macelariu, Gh. Bontila, Nicolaie Patrascu, Eugen Teodorescu, Nistor Chioreanu.

La 1 decembrie este interzisa Biserica Greco-catolica si este arestata ierarhia ei. Vizata inca de mult de Siguranta si urmarita in cele mai mici amanunte in relatiile cu Vaticanul.Istoria unui neam este in mare masura raspunsul pe care acesta il da provocarilor mediului inconjurator. Daca un astfel de raspuns nu exista, identitatea nationala s-a pierdut.La o jumatate de veac de la acele timpuri, monografia generatiei tinere - studenti si elevi - care a fost supusa unei decapitari asemenea celei aplicate intregului spectru polito-religios-cultural-national al epocii, este putin cunoscuta.

O generatie nu este numai o varsta biologica. Ci o stare de spirit caracterizata prin raspunsurile date problemelor cu care se confrunta natiunea intr-o perioada data.Apreciem ca "generatia 1948" si-a adus contributia la framantarile cruciale ale acelor timpuri, reactionand organizat sau in afara partidelor, sub diverse forme individuale sau de "nuclee organizate".Tineri si mai putin tineri, de la elevi si studenti la cei cu raspunderi familiale, purtand greul razboiului anticomunist, cat si in special al recucerii Ardealului de Nord, toti acesti membri ai generatiei noaste s-au confruntat cu atentatul la fiintarea istorica si geografica a poporului roman.

Ei au trebuit sa raspunda la incercarea de a i se falsifica spiritualitatea si cultura prin desfiintarea institutiilor de baza ale societatii si ruperea filmului unei istorii bimilenare. Totul era atacat. In fata acestui cataclism, cunoscand anticipat consecintele lui, s-a ridicat ca un zid de aparare si "generatia de la 1948". Aceasta generatie nu a fost o generatie "anti", ci una de aparare, o generatie "scut".

Afirmam ca a apartinut neamului romanesc pentru ca nu i-a tradat aspiratiile si i-a onorat valorile cu manifestarii proprii patrimoniului sau spiritual si biologic. Conceptia de viata a fost cea constatata de-a lungul veacurilor la voievozi si carturari, avand ca temelie crestinismul romanesc relevat si prin generatia de la 1922, reactionand spontan contra celor ce atentau la legea si traditiile noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.