Antropologul - agent de dezvoltare comunitara

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Implicarea antropologului in probleme de dezvoltare comunitara revela adesea anumite puncte nevralgice care justifica intr-o oarecare masura relatia de "ostilitate" perceputa frecvent intre aceste ramuri. Acolo unde agentul dezvoltarii actioneaza convins de bunele sale intentii si de cea mai buna reteta ideologi ca pentru mai binele comunitatii, antropologul afla expresia entnocentrismului occiden[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antropologul - agent de dezvoltare comunitara

Implicarea antropologului in probleme de dezvoltare comunitara revela adesea anumite puncte nevralgice care justifica intr-o oarecare masura relatia de "ostilitate" perceputa frecvent intre aceste ramuri. Acolo unde agentul dezvoltarii actioneaza convins de bunele sale intentii si de cea mai buna reteta ideologi ca pentru mai binele comunitatii, antropologul afla expresia entnocentrismului occidental; modelul vestic este modelul ADEVARAT care TREBUIE urmat de tarile Lumii a Treia (5). Experienta dezvaluie o atitudine ambivalenta a antropologului fata de programele schimbarii (6).

Este binecunoscuta "susceptibilitatea" acestuia fata de "utilitatea" schimbarii, fata de folosirea puterii pentru realizarea schimbarii, fata de "imbunatatire". De aici probabilitatea sporita ca antropologii sa devina criticii proiectelor in care sunt implicati (7). Viziunile diferite ale antropologului (8) sunt oare cauzate de formatia antropologului de alta natura decat formatia agentului de dezvoltare comunitara? Si, reluand intrebarea de la sfarsitul primului fragment, antropologul ramane antropolog din implicarea activa in comertul cu dezvoltarea? Daca da, care sunt limitele acestei implicari? Prima parte a lucrarii de fata, centrata mai mult pe aspectele critice venite din partea antropologului la adresa dezvoltarii, va incerca sa raspunda la aceste intrebari.

In anii '50, 60 , dezvoltarea comunitara este vazuta ca o varianta particulara a organizarii bunastarii comunitare definita ca "activitati organizate pentru promovarea bunastarii sociale, pentru a ajuta oamenii sa-si satisfaca nevoile in regiuni ca familie si ingrijirea copiiilor, sanatate, intergrare sociala, timp liber, standarde de viata, si relatii sociale"(9). Oamenii au "nevoi" care trebuie "satisfacute". Legatura cu etnocentrismul paradigmei vestice este tendinta de reductionism economic si neglijarea impactului social al acestui reductionism. De aceea sintagma de "integrare sociala" poate fi in contratimp cu celelalte componente ale definitiei.

Monitoring Quality of Life al European Foundations for the Improvment of Living and Working Conditions, 2003 (10), pare sa sugereze ca incluziunea sociala depinde de nivelul de resurse economice ale individului. Cu alte cuvinte , "nevoile" nu numai ca trebuie "satisfacute", dar trebuie satisfacute la un anume nivel si conform unui anumit standard. Integrarea sociala nu se face pe baze sociale, ci pe baze economice. Ceea ce conteaza nu este individul ca persoana, ci individul ca detinator de resurse (11).

Antropologul se va intreba daca acest reductionism economic este o expresie reala si adevarata a starilor umane de fapt sau este doar expresia imaginarului colectiv al civilizatiei occidentale. Daca este valabila a doua varianta, aplicarea masurii vestice in partile "Lumii a Treia" poate fi nejustificata. Existenta unor discursuri ale dezvoltarii care fac apel la alti termeni decat cei pur economici probeaza aceasta ipoteza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.