Antropologie

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Antropologia a fost si continua sa fie expresia si rezultatul efortului statornic al omului de a se explica pe sine in relatia sa deosebitoare si, in acelasi timp, asemanatoare cu celalalt, cu strainul. In consecinta, ea a beneficiat de ceea ce s-a consemnat, in forme numeroase si eterogene cu privire la experienta, repetata mereu de-a lungul intregii istorii a umanitatii, a intalnirii celuilalt.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antropologie

Antropologia a fost si continua sa fie expresia si rezultatul efortului statornic al omului de a se explica pe sine in relatia sa deosebitoare si, in acelasi timp, asemanatoare cu celalalt, cu strainul. In consecinta, ea a beneficiat de ceea ce s-a consemnat, in forme numeroase si eterogene cu privire la experienta, repetata mereu de-a lungul intregii istorii a umanitatii, a intalnirii celuilalt.

In conditiile relativei inchideri a comunitatii umane stravechi, intalnirea celuilalt a fost sporadica si intamplatoare. Pe masura cresterii posibilitatilor si necesitatii comunicarii, a intensificarii relatiilor, a desfasurarii unui proces tot mai accelerat de globalizare, intalnirea cu celalalt a devenit a sursa a cunoasterii si auto-cunoasterii omului. Exista doua ipostaze extreme ale intalnirii dintre "noi" si celalalt: fascinatia (magia strainului) si repulsia.

Acestea sunt expresii, pe de o parte, ale intalnirii benefice a strainului, mitul eroului civilizator venit de pe alte meleaguri, de emanatie divina, care intervine salutar in viata oamenilor, iar pe de alta parte, ale intalnirii malefice, periculoase pentru ca dizolva cutume si traditii, celalalt devenind inamic.

In consecinta, intalnirea cu celalalt a fost intotdeauna o provocare, ce a facut posibila si aproape inevitabila descoperirea culturii. Oamenii afla ca traiesc intr-un mediu cultural doar descoperind cultura celorlalti. Ludwig von Bertalanffy constata acest lucru semnificativ cu referire la limba: nu afli ca vorbesti o limba decat descoperind ca altii vorbesc o alta limba. Si asa cum atunci cand traduci dintr-o limba in alta intervine provocarea si apoi descoperirea unui alt univers, propriu acelei limbi, dar si implicit a unor posibilitati si valente noi ale proprii tale limbi, tot astfel, in intalnirea dintre culturi, abia descoperind cultura celuilalt, a strainului, descoperi propria ta cultura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.