Antropologia interpretativa Z Clifford Geertz

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Dinspre Statele Unite, in special, s-a conturat o viziune radical opusa, care AZ in traditia americana inaugurata de Boas AZ a subliniat din nou importanta particularului, a "culturii locale" in cercetarea antropologica, pe de-o parte, si care a "dispus" antropologia printre disciplinele hermeneutice (capabile in cel mai bun caz sa realizeze "comprehensiunea" unei culturi, sa inteleaga cultura ca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antropologia interpretativa Z Clifford Geertz

Dinspre Statele Unite, in special, s-a conturat o viziune radical opusa, care AZ in traditia americana inaugurata de Boas AZ a subliniat din nou importanta particularului, a "culturii locale" in cercetarea antropologica, pe de-o parte, si care a "dispus" antropologia printre disciplinele hermeneutice (capabile in cel mai bun caz sa realizeze "comprehensiunea" unei culturi, sa inteleaga cultura ca "text" cu semnificatii multiple, dar nu sa afle regularitati de lege), pe de alta parte.

Aceasta noua orientare, cunoscuta ca "antropologie simbolica" sau/si "interpretativa" s-a coagulat ca urmare a eforturilor de resemnificare a "culturii" intreprinse de Clifford Geertz (1926 - ), resemnificare ce trebuie inteleasa in primul rand ca (re)autonomizare a culturii in raport cu structura sociala si psihologia individuala.. Scrierile acestuia au alimentat de asemenea momentul de cotitura reprezentat de postmodernism in antropologie, curent care va repune in discutie chiar fundamentele disciplinei (v. Tema 8). Sa urmarim, pentru inceput, parcursul ideatic al lui Geertz.

Traseul cultural al lui Clifford Geertz urmeaza doua perioade relativ distincte. Isi incepe activitatea de antropolog imediat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, intr-un moment in care o America victorioasa sprijina reconstructia Europei si tuteleaza independenta fostelor colonii europene din Asia si Africa. Sperantele in America sunt mari, pe masura increderii ei in sine, iar stiintele sociale sunt chemate sa exporte in intreaga lume modelele cele mai eficiente ale modernizarii.

Sociologia incearca sa gaseasca un model integrator si un limbaj comun pentru toate stiintele sociale :"A fost o vreme, in anii Z50, cand sociologia, prin implicarea colectiva a psihologiei, antropologiei, istoriei si statisticii, parea capabila sa salveze lumea de acele vechi fantome care sunt tribalismul si religia.

" Sperantele in ordine si echilibru sunt exprimate in proiectul sociologic care domina acei ani, respectiv cel al lui Talcott Parsons. Pentru a demara o "actiunea sociala" eficace, se cerea in prealabil o cat mai clara definire a celor trei mari piloni (structura sociala, cultura, personalitatea) pe care era fundamentat sistemul parsonian.

Pentru a demara o "actiunea sociala" eficace, se cerea in prealabil o cat mai clara definire a celor trei mari piloni (structura sociala, cultura, personalitatea) pe care era fundamentat sistemul parsonian. Antropologiei ii va reveni misiunea clarificarii conceptului de cultura, respectiv producerii unui concept stiintific, pozitiv, al culturii, sarcina pe care Parsons o imparte cu doi dintre cei mai proeminenti antropologi ai momentului: Alfred Kroeber de la Berkeley si Clyde Kluckhohn de la Harvard.

Ca urmare a unei intalniri intamplatoare cu Margaret Mead care-i deschide apetitul pentru antropologie, tanarul Geertz, avand doar o diploma de graduate in Literatura Engleza, se indreapta in 1949 catre un program experimental care debuta in acel an la Harvard (Department of Social Relations), program postgradual care viza pregatirea unor echipe multidisciplinare care sa duca la bun sfarsit proiecte de cercetare de teren de lunga durata pe tema mecanismelor schimbarii sociale si modernizarii.

Prin indrumarea lui Clyde Kluckhohn, Geertz asuma in prima sa perioada o viziune asupra culturii de inspiratie weberiana, prin lectura lui Weber de catre Parsons, care interogheaza legatura dintre idei si procesele sociale sau, mai specific, dintre religie, traditie si dezvoltarea economica si politica. Aceasta viziune este pusa la lucru in primele sale lucrari, produse cu o academica regularitate ca urmare a anilor de munca de teren petrecuti in Indonezia (o tara care tocmai isi cucerise independenta si in care asteptarile legate de o rapida modernizare erau foarte mari).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.