Antropologia culturala si sociala

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Mentalitatea calculata, orientata spre profit este vectorul unei noi atitudini - care, desi motivata religios - are in fundal rationalizarea vietii economice.Omul este eliberat de vechiul blestem biblic ce apasa asupra bogatului, asupra strangatorului de averi si de bani. Un bun comerciant nu era automat un crestin rau, daca el urma o vocatie. Ca si calvinismul, catolicismul a introdus de asemenea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antropologia culturala si sociala

Mentalitatea calculata, orientata spre profit este vectorul unei noi atitudini - care, desi motivata religios - are in fundal rationalizarea vietii economice.Omul este eliberat de vechiul blestem biblic ce apasa asupra bogatului, asupra strangatorului de averi si de bani. Un bun comerciant nu era automat un crestin rau, daca el urma o vocatie. Ca si calvinismul, catolicismul a introdus de asemenea inovatii menite sa simplifice practicarea indatoririlor religioase pentru oamenii "vremurilor noi" ceea ce demonstreaza aparitia, in zorii capitalismului, a unei noi etici care sprijina orientarea in viata de aici spre cautarea profitului.

Max Weber va cauta de asemenea sa vada si in cazul altor sisteme religioase care este morala economica a acestora si in ce mod poate aparea o noua "mentalitate economica".1915-1919 v. "Morala economica a marilor religii, eseu de sociologie religioasa comparata"
In aproape toate religiile, lucrurile pentru care se roaga credinciosii si in care spera sunt lucruri sau bunuri pamantesti: sanatate, o viata lunga, bogatiile. Religia vedica a Chinei antice, a Egiptului, a vechiului Israel, a Iranului sau in islam.

Numai tipul numit de Weber "virtuosul religios" aspira la bunuri de alt fel decat cele terestre: mantuirea, salvarea sufletului, sfintenia - dar nici acestea nu sunt totdeauna privilegiul exclusiv al lumii de dincolo. De fapt, omul preocupat de mantuirea sa cauta in religie o orientare pentru viata sa de aici, o regula de comportament cotidian.
Ideea de mantuire/salvare este prezenta in toate religiile, este veche de cand lumea. Dar si interesele legate de lumea de aici sunt la fel de prezente dintotdeauna: dorinta de eliberare de suferinta, de foame, de moarte - in viziunea lui Weber acestea ar comanda in mod direct actiunea umana.

In disputa sa impotriva calugariei, Luther revaloriza valoarea si importanta profesiei - "Beruf"- nu exprima doar "starea(pozitia)" ci si vocatia - implementarea ei este o datorie care trebuie realizata in aceasta lume. Profesia este cea mai inalta activitate a crestinului. Prin munca sa, sustinea Calvin, omul slaveste aici pe pamant pe D-zeu. Omul lui Calvin este de o extrema eficienta sociala. Reusita in profesie este o stare de gratie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.