Antropologia culturala in contextul stiintelor sociale

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.75

nivel: Facultate

O scurta paranteza in legatura cu folosirea termenului de "cultura" in loc de cel de "societate": in antropologie este o problema de accent, antropologii preferand sa circumscrie grupurile umane ca societati sau, mai adesea, datorita cercetarii unor grupuri mici precis circumscrise spatial, ca microsocietati care impartasesc o cultura relativ omogen distribuita si uniform interiorizata. Termenii d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antropologia culturala in contextul stiintelor sociale

O scurta paranteza in legatura cu folosirea termenului de "cultura" in loc de cel de "societate": in antropologie este o problema de accent, antropologii preferand sa circumscrie grupurile umane ca societati sau, mai adesea, datorita cercetarii unor grupuri mici precis circumscrise spatial, ca microsocietati care impartasesc o cultura relativ omogen distribuita si uniform interiorizata. Termenii de "cultura" si "societate" sunt utilizati, prin urmare, in foarte multe cazuri, ca sinonimi.

Revenind la clasificarile "nationale" amintite mai sus, trebuie precizat ca in traditia franceza studiul culturilor este alocat la doua discipline inrudite, considerate insa intr-o subordonare ierarhica: etnografia si etnologia. "Etnografia, scrie Claude Levi-Strauss, consta in observarea si analiza grupurilor umane, considerate in particularitatea lor, urmarind restituirea, cat mai fidela cu putinta a vietii fiecareia dintre ele". In ce priveste etnologia, "aceasta foloseste in mod comparativ documentele prezentate de catre etnograf". [Vom reveni ulterior asupra acestei "diviziuni a muncii" de cercetare si a semnificatiei ei mai generale pentru practica stiintifica din antropologie.]

Traditia engleza, pe de alta parte, aloca studiul culturii "antropologiei sociale". Aceasta este conceputa ca parte sau subdiviziune a unei sociologii generale si isi concentreaza demersurile de cercetare asupra ansamblului vietii unui grup uman prin perspectiva diferitelor institutii sau sisteme care subintind "structura sociala": sistemul de rudenie, organizare politica, ritualuri, traditii, cutume privite ca institutii structurate cu functii specifice care constituie impreuna unitatea vietii sociale a grupului sau comunitatii.

In fine, in Germania (si prin influenta germana in cele mai multe din tarile Europei Central si de Est), studiul culturii vizeaza cu preponderenta cultura populara AZ Wolfskunde AZ inteleasa ca expresie a "spiritului poporului" sau a natiunii, intr-o traditie de cunoastere a culturii ce coboara de la Herder, traditie ce asuma ca fiecare popor-natiune se manifesta cultural intr-un mod unic iar radacinile acestei manifestari se regasesc in forma cea mai pura in cultura arhaica/populara. Ca urmare, investigarea culturii trimite la actiunea de culegere a folclorului, la tezaurizarea si muzeificarea acestuia. [Motivatia acestei optiuni, in contextul procesului istoric de constituire a statelor-natiuni, este evidenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.