Antropologia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Mirarea sa se dezlantuie, din acest moment, asupra semnelor manifeste ale lumii, "pietre ale memoriei, ganduri minerale, in care ochiul asculta un freamat fara varsta." [2] Presimtirea matricei originale, arhetipale, reclama mitul, simbolul. "Omul nu mai traieste intr-un univers pur fizic, el traieste intr-un univers simbolic. Limbajul, mitul, arta si religia sunt parti ale acestui univers." [3] [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antropologia

Mirarea sa se dezlantuie, din acest moment, asupra semnelor manifeste ale lumii, "pietre ale memoriei, ganduri minerale, in care ochiul asculta un freamat fara varsta." [2] Presimtirea matricei originale, arhetipale, reclama mitul, simbolul. "Omul nu mai traieste intr-un univers pur fizic, el traieste intr-un univers simbolic. Limbajul, mitul, arta si religia sunt parti ale acestui univers." [3] Intr-un univers simbolic, arhetipul devine un limbaj universal.

Simbolul cuprinde "miracula rei unius"("minunea lucrului unic"), concentreaza o serie infinita de metafore revelatorii sau de asociatii de sens; evolutia istorica, ontogeneza il impune si cuprinde "camuflarile succesive ale unei obsesii originare si de neinlaturat din preocuparile omului." [4] Simbolurile veritabile, insailate (crosetate) pe atitudini sau ganduri arhetipale, desi se metamorfozeaza, primesc noi planuri referentiale, nu-si pierd sensul initial.

Chiar si atunci cand un simbol pare sa aiba sensuri total diferite de la o epoca la alta, de un curent cultural la altul, de la o zona geografica la alta, intr-un plan secund, pastreaza semnificatia originara. Importanta este trezirea intuitiei, pentru ca ea sa stearga colbul de pe batranele cronici, caci oricat de banale, arhicunoscute si accesibile tuturor, simbolurile isi dezvaluie sensurile in functie de cultura fiecarui om, de capacitatea de receptare a fiecaruia a "murmurului pelagic al sfintelor creatii de inceput." [5]

Semnul inseamna atat continut, cat si coaja, invelis tangibil. "Simbolul autentic pastreaza un echilibru optim intre continut si expresie, intre spirit si materie, intre intelectual si afectiv." [6] Puterea sa de rezonanta in sufletul oamenilor isi are chintesenta in aceasta optimizare a echilibrului dintre suflul cosmic, atemporal si materia palpabila.

"Cultura umana a debutat prin simbol si mit: Prin simboluri mostenite din epoci ancestrale omenirea si-a pastrat unitatea si continuitatea ei spirituala." [7] Complementaritatea simbol-mit instituie o lume a imaginarului, adesea infinit mai bogata si mai frumoasa decat lumea contingentei imediate, impura de sacralitate si dominata de accente exasperant de perisabile.

Confruntati cu multitudinea si omniprezenta semnelor pur conventionale si arbitrare, acceptate din ratiuni practice si distinctive contemporaneitatii, "mitul are pentru noi autoritatea unui fapt natural, iar cand e vorba de mitologie, toti ne simtim, mai mult sau mai putin, la noi acasa, fara a fi siliti sa optam intre istorii fascinante sau miraculoase si moduri de gandire care nu ne sunt neaparat proprii." [8] Simbolul contamineaza si readuce omul vaduvit de conditia sa primordiala in "illo tempore", caci, mistuit de anamnesis si ridicat in metanoia, dupa razvratirea impotriva natiunii, resimte subtilitatea chemarii spre Integrare, spre Indumnezeire.

Simbolismul, ca limbaj la indemana tuturor membrilor unei colectivitati si inaccesibil strainilor, inseamna complicitatea la taina initiala. Vehicul al memoriei colective, simbolul exercita o puternica actiune modelatoare asupra individului si societatii-ca extensie a sa in plan axiologic sau comportamental. Aceasta functie este proprie acelor simboluri universale si stravechi pe care C. G. Jung le-a impus secolului XX, sub denumirea generica de arhetipuri. Instituirea arhetipurilor ca lume fascinanta, complexa a formelor simbolice, incumba motivatii de ordin ontologic, psihologic si cultural-istoric.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.