Antrec (asociatia nationala de turism, rural, ecologic si cultural)

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.75

nivel: Facultate

     1. Istoricul aparitiei ANTREC

     În tara noastra se practica de multa vreme, în mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Începând din 1967-1968, în mod organizat s-au realizat primele actiuni turistice în mediul rural pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul românesc al Marii Negre.

      Din 1972 Ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antrec (asociatia nationala de turism, rural, ecologic si cultural)

     1. Istoricul aparitiei ANTREC

     În tara noastra se practica de multa vreme, în mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Începând din 1967-1968, în mod organizat s-au realizat primele actiuni turistice în mediul rural pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul românesc al Marii Negre.

      Din 1972 Centrul de Cercetari pt. Promovarea Turismului International, printr-un ordin al Ministerului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale reprezentative pentru satul românesc cu scopul dea fi lansate si promovate în turism. În urma acestor studii s-a stabilit ca pot fi introduse în turismul intern si international cca.118 localitati rurale, din Brasov au fost desemnate: Rucar, Fundata, Sirnea.

      În 1974 s-a interzis cazarea turistilor straini în locuintele particularilor, facând inaccesibile satele pentru turistii straini.

      Dupa 1989 primele gospodarii înscrise în turismul rural au fost în zona Moeciu-Bran-Rucar. Apoi s-au extins gospodariile înscrise din zonele Bârsei, Dornelor, Maramures, Muntilor Apuseni, Clujului si Marginilor Sibiului.

     1.1. Organizatiile de turism si atributiile lor

      Dupa 1990 masurile privind constituirea si întarirea cadrului organizatoric necesar stimularii turismului rural s-au concretizat în constituirea cu sprijinul Ministerului Turistic a ANTREC, avizarea de catre Ministerul Turismului a constituirii unor organizatii neguvernamentale ce au drept scop dezvoltarea acestei forme de turism; înfiintarea Agentiei Nationale a Zonei Montane si constituirea Federatiei Române pentru Dezvoltare Montana.

      Dintre realizarile unor astfel de forme de forme asociative ce contribuie la dezvoltarea si implementarea turismului rural în România, amintim:

     " Federatiei Române pentru Dezvoltare Montana a initiat propuneri legislative ce au contribuit la înlaturarea vidului existent în domeniu. A creat o politica si un management propriu ce a contribuit la dezvoltarea agroturismului în România. A initiat proiecte si programe de promovare interna a produselor agroturistice. A promovat un proiect PHARE si prin protocolul din mai 1994 cu Ministerul Sportului, s-au pus bazele colaborarii pentru integrarea tinerilor în mediul rural.

     " Asociatia Operatiunea Satelor Românesti - cunoscuta ca "Operation Vilagge Roumains" a fost constituita în anii 1988-1989 pentru a proteja satele românesti de campania de sistematizare a satelor initiata de fostul regim comunist în cadrul caruia urmau a fi demolate multe sate si catune. A contribuit la întârzierea actiunilor de stramutare a gospodariilor taranesti. Dupa 1990 asociatia a actionat pentru sprijinirea si ajutorul umanitar, apoi a desfasurat actiuni de parteneriat în vederea dezvoltarii satelor românesti.

     " ANTREC: devenind membra, în 1995, a Asociatiei de profil EUROGÎTES , aceasta calitate a ajutat-o în promovarea turismului rural românesc în lume. o În cadrul proiectului PHARE pentru dezvoltarea turismului în România, este desemnata pentru alegerea actiunilor de promovare si marketing, proiectul prevazând crearea unei retele nationale concepute ca un sistem integrat si computerizat, cu posibilitati de racordare la piata turistica europeana. o Comisia Europeana a emis o serie de actiuni cum ar fi: declansarea actiunii "viitorul lumii rurale" si a reformei structurale a mediului rural; organizarea la începutul anului 1992 a unor serii de proiecte cu finantare proprie, sub titlul "Ecoturismul - cultura si ruralitate" la care au participat 22 de state printre care si România: programul PHARE privind Europa Centrala si de Est ce vizeaza dezvoltarea rurala. Vicepresedintele ANTREC Brasov si presedintele Fundatiei Fundata, Ciprian Benga, a întocmit un dosar pentru acest program PHARE. Din 465 dosare întocmite si trimise au fost selectionate doar 28, printre care si acesta. Programul de Dezvoltare Economica Locala Durabila, bazat pe activitatea sport-turism, este o modalitate de subventionare a turismului rural în proportie de 53% din fondurile Comisiei Europene, 28% din banii unor investitori francezi, iar 18% din fondurile Consiliului Judetean Brasov. Partea de finantare ramasa cade în sarcina Fundatiei si a Consiliului Local Fundata. Pentru punerea în practica a proiectului, doi tehnicieni au fost trimisi la specializare în strainatate pentru a se documenta în domeniul schiului. Partenerii straini ai Fundatiei au livrat echipamentele: 25 biciclete de mountain-bike, sanii de transport si 375 de perechi de schiuri. o Un alt proiect pilot în care este implicat ANTREC este cel aflat sub auspiciile Bancii Mondiale, care a încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Culturii si urmareste refacerea satelor sasesti si a vechilor biserici fortificate evanghelice. ANTREC a identificat case în satele incluse în proiect: Viscri, Cincu, Mojna si Biertan - care se preteaza la desfasurarea turismului rural de calitate, I-a ajutat pe proprietari sa întocmeasca dosare de omologare si au constituit centre de informare. Fiecare dintre cele patru localitati beneficiaza pe perioada derularii proiectului de câte 50.000 USD.     2. Pariul cu turismul a fost câstigat de braneni

     Pe branenii cu simt practic, somajul, ce si-a întins ghiarele si peste Tara Bârsei, se poate spune ca i-a ocolit. Aici oamenii prospera si, odata cu ei, întreaga zona. Peisajul aduce mai mult a Elvetia decât cu imaginea satului în tranzitie zugravita prin alte regiuni. Curatenia cu care ne obisnuiau fetele în casa din cartile lui Rebreanu sau Ionel Teodoreanu, toate îti sugereaza ca Branul nu sta în loc în asteptarea unui semn Divin. Semnul acela l-au întrevazut cu aproape un deceniu în urma si l-au urmat cu încredere. Acea încredere, ca se poate ca taranul român sa razbeasca în haosul economic în care ne-am trezit cu totii dupa 89, le-a insuflat-o o mama cu fiica sa, o profesoara si o economista: Mioara si Marilena Stoian.

     Originare din Mehedinti, dar apreciind corect potentialul zonei si amintindu-si de un vis al copilariei, cele doua doamne se stabilesc la Bran, îsi cumpara o bucata de pamânt si împreuna încep sa convinga satenii sa-si deschida portile gospodariilor pentru practicarea turismului rural, altfel spus, pentru gazduirea turistilor într-o forma organizata. Majoritatea taranilor au fost sceptici la început, dar a functionat argumentul de statornicire. Încercând, si reusind în cele din urma, sa se integreze în viata satului, Mioara si Marilena Stoian, treptat au fost acceptate ca fiind de-ale locului. Turismul rural a avut ca punct de pornire experienta marilor firme profesioniste de turism, mai exact evitarea greselilor esentiale facute de acestea, care au distrus peIisajul practicând turismul în masa, fara a tine seama de modul în care acesta afecteaza mediul.

     în 1994, Marilena Stoian a participat si la o bursa oferita de Societatea Americana a Agentiilor de Calatorii (ASTA), care a cuprins cursuri de management si modalitati de colaborare în echipa, organizat prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Internationala a USA (USAID) si a vazut cât de importanta este ideea de retea si de organizatii neguvernamentale. Astfel a ajuns atunci la concluzia ca ar fi bine sa creeze si la Bran o asociatie nationala, mai ales ca venisera din Vatra Dornei, din Apuseni, din Harghita, de pe Litoral, ca sa se intereseze despre experienta lor în zona Bran-Moeciu. Se simtea nevoia de comunicare, de schimb de idei si informatii. Nu se putea spune ca ei vroiau sa copieze ceea ce faceau branenii, pentru ca într-un fel se face turism rural la Bran si altfel în Apuseni, dar trebuia sa stie unul de la celalalt cu ce greutati s-au confruntat ca sa fie pregatiti si sa gaseasca cele mai bune solutii.

     ANTREC - Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din România este o organizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit, membra a Federatiei Europene de Turism Rural (EUROGÎTES). ANTREC a luat fiinta în 1994, având în prezent o retea de 30 de filiale (din tot atâtea judete), cu un numar de 2.500 de membrii, peste 2.500 de pensiuni turistice si pensiuni agroturistice omologate, însumând 7.500 de camere. Parcurgând întreg teritoriul de la Marea Neagra spre Bucovina si Maramures peste 2.500 de case au conditii proprii pentru practicarea turismului rural.

     Binecunoscutul patrimoniu natural si cultural al României împreuna cu ospitalitatea traditionala sunt principalele atuuri în dezvoltarea acestui tip de turism.     3. Scopul ANTREC

     Printr-o campanie eficienta, ANTREC a reusit sa implice un numar mare din rândul membrilor sai sa realizeze programe turistice apreciate atât pe plan intern cât si pe plan extern. În zona Bran-Moeciu exista un adevarat cult al caselor. Fiind o zona ferita de ghearele cooperativizarii, oamenii si-au investit, de-a lungul anilor, toti banii agonisiti în constructia si amenajarea caselor. Pornind cu aceste date nu a fost chiar dificila conturarea, treptat, unui altfel de sistem de petrecere a vacantelor, mai aproape de natura, obicei la moda acum în Occident.

     Scopul ANTREC este:

     - de a identifica si promova potentialul turistic rural,

     - de a organiza cursuri de pregatire profesionala pentru gazde, agentii de turism rural, prin seminarii, cursuri de scurta si lunga durata, schimburi de experienta între ANTREC si organizatii similare din tara si strainatate,

     - de a transmite informatii legate de turismul rural întregii retele ANTREC si institutiilor implicate în mod direct sau indirect în promovarea si dezvoltarea turismului rural;

     - de a organiza campanii de publicitate pentru unitatile clasificate si omologate, incluse în retea, prin mijloace mass-media;

     - de a participa la evenimentele importante specifice, atât pe plan intern (regional si national), cât si extern (târguri si burse de turism), cu o oferta diversa.

     Prin ordinul Ministrului Turismului, toate unitatile din turismul rural trebuie sa îndeplineasca anumite conditii, în functie de confort, pentru a fi omologate si clasificate (pe margarete). Comisia tehnica este formata din reprezentanti ai Ministerului Turismului si al ANTREC (un grup de 30 de membrii ai asociatiei, fiind experti în clasificarea si omologarea unitatilor din turismul rural, în urma absolvirii cursurilor de specialitate).

     Împreuna cu Mirabilis Media, ANTREC a realizat un sistem national de rezervari în turismul rural, prin intermediul caruia amatorii vor putea sa-si aleaga inclusiv pensiunea dorita. În prezent, ANTREC are relatii de colaborare cu touroperatori din Franta, Anglia, Italia, Statele Unite. Adresa de internet a asociatiei este www. antrec.ro.

     Lunar, ANTREC editeaza un buletin informativ "Vacanta la tara" - pentru membrii sai si pentru cei interesati sa devina membrii ai asociatiei. Sumarul cuprinde informatii referitoare la activitatile ANTREC, evenimente din cadrul asociatiei atât la nivel central cât si local, recomandari, decizii, etc.

     Evenimente ANTREC

     - Seminarii de marketing în turismul rural;

     - Festivalul International al Sarmalelor, Praid, Harghita;

     - Festivalul International al Placintelor, Bacau;

     - Mos Nicolae la Bran;

     - Week-end-ul îndragostitilor (Sf. Valentin), Bran;

     - Târgul International de Turism Rural, Brasov;

     - Târgul National de Turism (alaturi de ROMEXPO, ANAT, FIHR, FPT si OPTBR);

     - Seri românesti la Clubul Francez, Casa Americii Latine, World Trade Center, etc;

     - Sarbatoarea Recoltei 1997 si 1998 - World Trade Center, Bucuresti;

     - Saptamâna României la Paris, noiembrie 1999

     - Ziua Mondiala a Femeii din Mediul Rural ;

     - Lansarea Catalogului National al Pensiunilor Turistice si Agroturistice;

     - Lansarea paginii web a ANTREC, august 2000.

     - ANTREC a primit din partea Casei de Editura Capital premiul OSKAR CAPITAL pentru Initiativa cu cel mai mare impact social în 1995.

     - În ianuarie 2000 ANTREC a primit diploma pentru stradania de a impune turismul rural în România, acordata de AJSTR. În acelasi an, ANTREC primeste diploma pentru identificarea si conservarea filonului folcloric, acordata de Amplus International Ltd., cu ocazia Salonului de Carte si Presa 2000.

     - Din 1994 ANTREC a devenit membru al EUROGÎTES - Federatia Europeana de Turism Rural - fiind inclusa în catalogul acesteia în editiile 1995, 1996, 1997, pe lânga unitati reprezentative ale retelei de turism european. Alaturi de Franta, Germania, Belgia, Portugalia, Spania si alte tari europene (în numar de 17) pot fi vazute în catalog si case traditionale din cele 30 de filiale ale ANTREC.

     - Pe parcursul celor opt ani de activitate, ANTREC si-a demonstrat initiativa si capacitatea sa organizatorica în crearea unei retele viabile în aceasta parte a Europei, aflata în adevarata competitie cu tari cu o veche traditie în acest domeniu. Ca urmare a meritelor deosebite si a contributiei aduse la dezvoltarea turismului rural, Marilena Stoian - presedinte ANTREC - a fost numita presedinte EUROGÎTES, pozitie pe care a detinut-o în perioada 1997-1999. În prezent ea este vicepresedinte EUROGÎTES.

     - În iulie 2001, la Bran, s-a inaugurat prima "Scoala National de Formare Manageriala în Turism"

     Turismul rural practicat în România a reusit sa capteze înca de la început atentia Uniunii Europene, valoarea totala a finantarii acordate tarii noastre de catre UE, prin intermediul a doua programe PHARE pentru dezvoltarea turismului, se ridica la circa 10 milioane ECU. Primul program PHARE destinat turismului românesc a început în 1992, fiind finantat cu circa 4,9 milioane ECU, iar al doilea, finantat cu cinci milioane ECU, a început în 1995. Principalul proiect al celui de-al doilea program a fost sprijinirea turismului rural din România, acesta beneficiind de un buget de 900.000 de ECU. Proiectul a avut ca obiective promovarea turismului rural (sectiune coordonata de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din România - ANTREC) si dezvoltarea turismului rural în patru zone pilot: Valea Izei, Vama, Valea Ariesului si Bran - Rucar (coordonata de Operation Villages Roumains - Belgia).

     Seminarul final al proiectului pentru sprijinirea turismului rural s-a desfasurat în zilele de 29 si 30 noiembrie 1997, la Bran. Între principalele realizari ale proiectului se numara crearea primelor centre de informare turistica în patru zone pilot; finantarea a peste 40 de micro-proiecte private în domeniul turismului rural; realizarea primelor materiale promotionale si a primului catalog de prezentare a turismului rural românesc.

     Proiectul pentru sprijinirea turismului rural s-a încheiat în iunie 1998.

     Pentru Bran, turismul rural înseamna si probleme edilitare, iar sprijinul intern si extern acordat comunei s-a facut simtit repede. Cele mai profunde schimbari sunt în mentalitati. Taranul a înteles ca turism nu înseamna sa iei banii omului si apoi sa-i dai papucii, trebuie sa îi si oferi ceva. În primul rând confort. Oamenii si-au mutat WC-ul în casa si si-au construit bai cu apa calda la discretie. Femeile au devenit mai atente la tinuta, asa cum au vazut de multe ori ca o fac doamnele de la oras. Asta înseamna civilizatie si pentru ei. Apoi, toti îsi îndeamna copiii sa învete limbi straine. Pâna acum ziceau ca daca stiu româna, la ce îti mai trebuie engleza? Acum au nevoie de cineva sa se înteleaga cu strainii. S-au dezvoltat vechile meserii: tâmplaria - oamenii îsi fac case noi, special pentru turism - si meseriile artizanale. Turistii cumpara pulovere, caciuli, plapumi, iar branenii nu mai sunt nevoiti sa stea prin piete, la oras, sa-si vânda marfa. Asadar, se poate constata cu usurinta, de ce turismul clasic a pierdut partida, la Bran. Hotelul din localitate practica tarife mai mici, dar solicitarile sunt mult sub cele catre Agentia de Turism Rural BRANIMEX. O explicatie? Agroturismul în România are o deviza: "VINO CA TURIST, PLEACA PRIETEN!".     4. Sprijinul statului în consolidarea turismului rural

     Desi recunoasterea internationala devenise o certitudine, atingerea standardelor oferite turistilor necesita anumite amenajari interioare si exteriorare ale gospodariilor-gazda (intrarea separata pentru turisti, grupuri sanitare pentru acestia, parcari acoperite etc.). Pentru realizarea acestora erau si mai sunt si acum, neceasare importante sume de bani. Din fericire, interventiile si memoriile la Guvern nu au ramas fara un raspuns, din contra, când acesta a venit, a fost chiar multumitor. Astfel ca, Ordonanta de Guvern 63/1997, privind stabilirea unor facilitati pentru dezvoltarea turismului rural, venita în completarea Legii nr. 145/1994, a mai usurat din problemele branenilor si, în general, a practicantilor de turism rural din România. Conform acestei ordonante, "persoanele fizice, asociatiile familiale si societatile comerciale care au ca obiect unic de activitate asigurarea serviciilor turistice în pensiuni turistice si pensiuni agroturistice beneficiaza de scutire de plata impozitului pe venit, respectiv pe profit, pe o perioada de 10 ani." În varianta adoptata de Camera Deputatilor, ordonanta prevede ca persoanele fizice si juridice mentionate pot beneficia de credite cu dobânda preferentiala, acordate pe o perioada de maximum zece ani. Pentru astfel de credite, acordate pentru dezvoltarea si amenajarea capacitatilor de cazare, dobânda va fi stabilita la un nivel reprezentând 50% din valoarea dobânzilor practicate pe piata bancara. Asigurarea sumelor necesare acordarii de credite preferentiale se face din Fondul special pentru dezvoltarea si promovarea turismului, în limitele prevazute de Ministerul Turismului.

     Potrivit prevederilor aceleiasi ordonante, pensiunile turistice si cele agroturistice vor plati energia electrica si gazul metan consumate la tariful stabilit pentru consumul casnic, iar serviciile de telecomunicatii la tariful pentru persoane fizice. Pensiunile au beneficiat, de asemenea, de acordarea de prioritati la instalarea de linii pentru telecomunicatii, la racordarea la reteaua electrica, de alimentare cu apa si gaz metan, precum si la sistemul de canalizare.

     Din pacate aceste oportunitati nu au fost mentinute în totalitate, astfel ca de la începutul anului trecut s-a reintrodus impozitarea întreprinzatorilor pe veniturile/profiturile obtinute, iar obtinerea creditelor a fost destul de dificila. De asemenea, presedinta ANTREC considera drept ridicata taxa de autorizare solicitata detinatorilor de pensiuni de catre Oficiul de Autorizare si Control în Turism din cadrul Autoritatii Nationale de Turism, în prezent aceasta putând ajunge la 3.000.000 lei.

     Cu toate aceste greutati, datele privitoare la fluxul de turisti în mediul rural, cu sprijinul agentiilor de turism afiliate ANTREC, semnaleaza o expansiune a cazarilor la pensiuni în ultimii ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.