Antraxul

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.66

nivel: Facultate

     Antraxul este o boala infectioasa acuta , determinata de Bacillus anthracis, afectând în mod primar animalele si îndeosebi ierbivorele , de la care poate fi transmis la om , sub doua forme principale : carbune extern sau cutanat (forma uzuala) si carbune intern (pulmonar , digestiv , meningian), de aparitie mai rara .     Istoric[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antraxul

     Antraxul este o boala infectioasa acuta , determinata de Bacillus anthracis, afectând în mod primar animalele si îndeosebi ierbivorele , de la care poate fi transmis la om , sub doua forme principale : carbune extern sau cutanat (forma uzuala) si carbune intern (pulmonar , digestiv , meningian), de aparitie mai rara .     Istoric. Boala la animale a fost remarcata de milenii. În secolele trecute au aparut epidemii în mai toate tarile , îndeosebi în unele regiuni al caror sol era intens contaminat cu spori de bacili carbunosi (,,câmpiile blestemate" din Franta). Maret (1752) si Chaussier (1780) au descris carbunele cutanat la om . Agentul cauzal al carbunelui este prima bacterie pusa în evidenta de Pollender (1849) si apoi de Davaine (1863) . Bacilul carbunos a fost izolat si descris de Koch în 1876 . În 1880-1881 , Pasteur a preparat un vaccin cu gernmeni atenuati , cu care a vaccinat cu succes animalele expuse la antrax. Între 1895 si 1906 , a fost introdus în terapeutica serul anticarbunos .      Etiologie     Bacillus anthracis (genul Bacillus ; familia Bacilaceae) este un bacil lung (3-8 microni lungime) , grampozitiv , imobil , cu capetele taiate drept , izolat sau asezat în lanturi scurte . În organism si pe geloza-sânge apare înconjurat de o capsula. Nu este rezistent la caldura si la agenti chimici (moare într-o ora la 55*). În afara de forma vegetativa, bacilul carbunos dezvolta spori, însa numai în prezenta oxigenului sau expunere la aer. Sporii sunt extrem de rezistenti, ramânând în organismul animal, în produsele acestuia (par, piele) sau în pamânt timp de ani (chiar 40 de ani), mai ales daca sunt feriti de lumina. Astfel se explica persistenta contaminarii unor pasuni în anumite regiuni, unde vitele se infecteaza regulat. În laboratorul Institutului de igiena din Gotingen s-au gasit spori viabili, care au dezvoltat colonii dupa aproape 70 de ani de conservare. Pe frotiurile fixate si colorate, dupa metodele obisnuite, sporii ramân viabili si virulenti, dând boala la soareci. Sporii rezista la caldura uscata la 150*, timp de ˝-1 ora; sunt distrusi prin fierbere în 10 minute. Sporii sunt distrusi si prin formol 10%,în15 minute, însa rezista la solutii de sublimat sau de fenol 5%.sunt mai sensibili la agenti oxidanti, fiind omorâti în 15 minute de o solutie 4% de MnO4K si într-o ora de o solutie 4% de peroxid de hidrogen.

     Sensibilitatea la antibiotice. Bacilul carbunos este sensibil la: penicilina, tetracicline, cloramfenicol (cu variatii pentru unele tulpini), ampicilina, eritromicina, kanamicina, si gentamicina. Este moderat sensibil la streptomicina.

     Morbiditatea la om este mare în tarile agricole si cu productie de animale, în aceste tari: 17/100000 de locuitori (Kenya), 25/100000 de locuitori (Portugalia). În tara noastra morbiditatea prin carbune este redusa, scazând mult în ultimii ani: 0,4/100000 de locuitori, în 1975 (fata de 1,6/100000 în 1961). În tarile cu caracter industrial, antraxul apare la muncitorii, care lucreaza cu produse animale (par, piei). Antraxul are un caracter de boala infectioasa profesionala, afectând pe lânga zootehnicieni si agricultori, pe muncitorii care manipuleaza animale sau produsele acestora: lâna, piei, par.     Tratamentul antimicrobian reprezinta medicatia de baza. Antibioticul de electie este penicilina G : 4 000 000-6000 000 U./24 de ore, timp de 7 zile. La cei sensibilizati la penicilina, se recurge la tetraciclina sau la eritromicina (2-3 g/24 de ore). În formele comune, medicatia antimicrobiana este suficienta.

     Serul anticarbunos se adauga la antiboticoterapie, în cazurile grave, în doze de 200ml/24 de ore, timp de 2-3 zile. Înainte de aparitia antibioticelor s-a înregistrat cu doze mari de ser o mortalitate de numai 4,8%, pe 247 cazuri. În cazuri de meningita, serul s-a aplicat si intrarahidian.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.