Antrax

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.33

nivel: Facultate

Frunzele acestei flori sunt intrebuintate in popor pentru vindecarea antrax-ului. Aceasta este una din cele mai vechi boli cunoscute. Initial a fost epidemica si inca apare in multe parti ale lumii insa
numai sporadic in centrul si sudul Americii, sudul si estul Europei, Asia, Africa si Orientul Mijlociu (zone dezvoltate din punctul de vedere al agriculturii).

GENUL BACILLUS[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antrax

Frunzele acestei flori sunt intrebuintate in popor pentru vindecarea antrax-ului. Aceasta este una din cele mai vechi boli cunoscute. Initial a fost epidemica si inca apare in multe parti ale lumii insa
numai sporadic in centrul si sudul Americii, sudul si estul Europei, Asia, Africa si Orientul Mijlociu (zone dezvoltate din punctul de vedere al agriculturii).

GENUL BACILLUS
Bacteria care sta la baza bolii se numeste "Bacillus anthracis" - genul Bacillus ; familia Bacilaceae.Genul Bacillus este sub impartit pe baza 16srARN in 10 noi genuri :
a) Alicyclobacillus(1992) – 6 specii termoacidofile
b) Paenibacillus(1993) – 49 specii psihrofile

B. polymyxa , B. macerans , B. alvei , B. larvae
c)Brevibacillus (1996) – 12 specii termofile
d) Aneurinibacillus (1996) - 4 specii termofile
e) Virgibacillus (1998) – 5 specii
f) Gracibacillus si Salibacillus (1999) – halofili
g) Geobacillus (2001) – 10 specii termofile

B. Steraothermophilus
h) Ureibacillus – 10 specii termofile
i) Bacillus – B. subtilis (specia tip), B. anthracis , B.cereus , B. licheniformis ,
B. pumilus , B. sphaericus , B. thuringiensis , B. circulans

ETIOLOGIE
Bacillus anthracis este cel care provoaca antrax-ul se gaseste si la oameni si la animale.Evolutia acestei boli este aproape intotdeauna fatala pentru purtator. Animalele contacteaza boala din apa contaminata pe care o beau.

Solul in care se gaseste lichidul gazduieste organismul pentru mai multi ani. Produsele animaliere cum ar fi oase, piei, par sau blana raman grav contaminate si dupa moartea gazdei. Aceasta proprietate a bolii este posibila datorita sporilor, particule mici si inactive ale bacteriei care dau posibilitatea bolii sa supravietuiasca pentru o perioada mai lunga de timp in conditii diverse.

Antrax-ul se gaseste atat la animalele salbatice cat si la cele domestice, in special ierbivore, cum ar fi vite ,oi, cai, capre, catari. Carnivorele sunt afectate ocazional, cum ar fi porcii sau bursucii, prin consumarea cadavrelor infectate ale altor animale.

Denumirea de “anthracis” provine din cuvantul grecesc “anthrakis” (?νθραξ), care se traduce prin “cărbune”, care se referă la o leziune des întâlnită in antraxul cutanat - pielea afectată este de culoare neagră, cu aspect de cărbune.

In timpul anilor 1880 in Anglia si Germania boala era cunoscuta sub numele de "boala lucratorilor de prelucrare a lanii" si respectiv "boala lucratorilor de piei", deoarece spori ai bacteriei erau prezenti in pielea sau in lana animalelor in fabrici de prelucrare a fibrelor.

Bacteria Bacillus antracis a fost clasificata ca fiind gram-pozitiva, imobila , cu capetele tăiate drept , izolata sau așezata în lanțuri scurte . În organism și pe geloză-sânge apare înconjurata de o capsulă. Nu este rezistenta la căldură și la agenți chimici (moare într-o oră la 55?). În afară de forma vegetativă, bacilul cărbunos dezvoltă spori, însă numai în prezența oxigenului sau expunere la aer.

Sporii sunt extrem de rezistenți, rămânând în organismul animal, în produsele acestuia (păr, piele) sau în pământ timp de ani (chiar 40 de ani), mai ales dacă sunt feriți de lumină. Astfel se explică persistența contaminării unor pășuni în anumite regiuni, unde vitele se infectează regulat. În laboratorul Institutului de igienă din Gotingen s-au găsit spori viabili, care au dezvoltat colonii după aproape 70 de ani de conservare.

Pe frotiurile fixate și colorate, după metodele obișnuite, sporii rămân viabili și virulenți, dând boala la șoareci. Sporii sunt rezistă la căldură uscată la 150?, timp de œ-1 oră; sunt distruși prin fierbere în 10 minute. Sporii sunt distruși și prin formol 10%,în15 minute, însă rezistă la soluții de sublimat sau de fenol 5% ; sunt mai sensibili la agenți oxidanți, fiind omorâți în 15 minute de o soluție 4% de MnO4K și într-o oră de o soluție 4% de peroxid de hidrogen.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.