Antonin Dvorak

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Liceu

In genul simfoniei, imaginatia creatoare a lui Dvorak si-a gasit un larg teren de realizare: a scris noua simfonii, cea in mi minor, Din lumea noua se bucura de cea mai mare popularitate.
Opera este unul din genurile preferate de compozitor, la care a lucrat intens, compunandu-le una dupa alta: Caterina si Diavolul, Rusalca dupa Mireasa vanduta, cea mai populara opera ceha, cu un subiect [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antonin Dvorak

In genul simfoniei, imaginatia creatoare a lui Dvorak si-a gasit un larg teren de realizare: a scris noua simfonii, cea in mi minor, Din lumea noua se bucura de cea mai mare popularitate.
Opera este unul din genurile preferate de compozitor, la care a lucrat intens, compunandu-le una dupa alta: Caterina si Diavolul, Rusalca dupa Mireasa vanduta, cea mai populara opera ceha, cu un subiect popular asemanator operei cu aceelasi nume, a compozitorului rus Dargomijski, si Armida.

Intr-un singur an a scris poemele simfonice Zana din miezul zilei, Fusul de aur si Porumbelul. Dvorak este primul compozitor ceh care a scris concerte instrumentale. Cele trei concerte - Concertul pentru pian (in sol minor), Concertul pentru vioara (in la minor) si Concertul pentru violoncel (in si minor), au devenit piese foarte cunoscute si sunt cantate frecvent in cadrul concertelor simfonice.
Dintre cele mai cunoscute creatii vocale, raman celebre Cantecele morave op. 20, 4 cintece pentru soprana si tenor cu acompaniament de pian op. 29 si op. 32, corurile, mai ales cele cuprinse in ciclurile Ghirlanda de cantece populare cehe op. 41 si Ghirlanda de cantece populare slovace op. 43.

Pentru a completa tabloul creatiei lui Dvorak trebuie amintite cele patru rapsodii slave, Dansurile slave, cinci uverturi, cinci poeme simfonice- Vodnik (Geniul apelor), Palednice (Strigoiul), etc., oratorii - Sfanta Ludmila, cantate, un recviem, piese pentru vioara, violoncel: Romanta pentru vioara si orchestra, Rondo pentru violoncel si orchestra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.