Antonimia

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

Primele sunt cele care nu epuizeaza impreuna sfera notiunii, admitand existenta altor notiuni intermediare. De exemplu, daca afirmam ca o pisica nu este neagra nu inseamna ca ea este in mod necesar alba, ci poate fi galbena sau gri. Notiunile contradictorii epuizeaza sfera notiunii supraordonate. Daca afirmam ca un numar este impar inseamna ca el este in mod necesar par, sau daca o persoana este c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antonimia

Primele sunt cele care nu epuizeaza impreuna sfera notiunii, admitand existenta altor notiuni intermediare. De exemplu, daca afirmam ca o pisica nu este neagra nu inseamna ca ea este in mod necesar alba, ci poate fi galbena sau gri. Notiunile contradictorii epuizeaza sfera notiunii supraordonate. Daca afirmam ca un numar este impar inseamna ca el este in mod necesar par, sau daca o persoana este casatorita inseamna ca ea nu este celibatara.

Criteriile de interpretare a antonimiei sunt variate, iar aceasta varietate este determinata de imbinarea dintre criterii extralingvistice (logice, in cea mai mare parte) si criterii lingvistice. Altfel spus, se poate vorbi despre o antonimie implicata in lucruri: relatia de opozitie dintre cuvinte reflecta o opozitie din realitatea obiectiva - zi-noapte, inghet-dezghet, iarna-vara, blond-brunet etc. Este adevarat ca intre zi si noapte exista si amurg, iar intre iarna si vara exista si primavara, insa in relatia de antonimie vorbitorii nu iau in considerare un al treilea termen, intermediar, ceea ce dovedeste ca raportul dintre termenii opusi este binar.

In cercetarea antonimiei ca fenomen semantic, criteriile extralingvistice intereseaza numai sub aspectul implicatiilor lor lingvistice. Chiar in cazul in care antonimele se bazeaza pe opozitiile obiectelor si fenomenelor din realitate, antonimia lexicala nu poate fi explicata direct acestea. De altfel, o serie de tipuri de antonime nu pot fi explicate referential. Fie doua enunturi: Ghiozdanul lui Ionel are 7 kg, iar cel al lui Vasile are 3 kg si Ghiozdanul lui Ionel este greu, iar cel al lui Vasile este usor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.