Antiseptice si dezinfectante

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.92

nivel: Liceu

Actiunea bactericida trebuie sa apara repede(1-5minute), la concentratii cat mai mici si sa se manifeste asupra unui numar cat mai mare de specii de microorganisme, fara a fecta macrooorganismul (toxicitate selectiva). Efectul bactericid sa nu fie influentat de pH, ioni si substante organice, din mediul de actiune. Substanta sa fie stabila chimic, sa nu pateze obiectele, sa nu aiba miros dezagreab[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antiseptice si dezinfectante

Actiunea bactericida trebuie sa apara repede(1-5minute), la concentratii cat mai mici si sa se manifeste asupra unui numar cat mai mare de specii de microorganisme, fara a fecta macrooorganismul (toxicitate selectiva). Efectul bactericid sa nu fie influentat de pH, ioni si substante organice, din mediul de actiune. Substanta sa fie stabila chimic, sa nu pateze obiectele, sa nu aiba miros dezagreabil si sa fie economica. Aceeasi substanta poate actiona ca antiseptic sau dezinfectant dupa modul de intrebuintare, concentratie, timp de contact, etc.

Mecanismul de actiune al antisepticelor sau dezinfectantelor poate consta in: precipitarea proteinelor celulelor microorganismelor; modificarea permeabilitatii membranei germenilor; intoxicarea sau interferarea cu enzimelor germenilor. Conditii care influenteaza actiune dezinfectantelor depind de substanta, de microorganism,si de mediu. Structura substantei conditioneaza capacitatea de a fi adsorbita sau absorbita de celula microorganismului, de a modifica tensiunea superficiala. De structura substantei depinde coeficientul de repartitie, gradul de disociere, stabilitatea moleculei.

Pentru actiunea dezinfectanta este importanta specia microorganismului, numarul germenilor, virulenta lor, obisnuinta la antiseptice. Formele vegetative sunt afectate mai evident, sporii mai greu. Unele dezinfectante sunt active in mediu acid (metenamina, cloramina). Cresterea temperaturii accentueaza actiunea fenolilor si oxidantilor, marind disocierea, La 0sC majoritatea dezinfectantelor sunt inactive sau slab active. Cresterea temperaturii cu 10sC are ca efect marimea actiunii biclorurii de mercur de trei ori si a fenolului de sapte ori.

Prezenta anumitor substante in mediul de actiune a dezinfectantelor diminua efectul acestora. De exemplu, proteinele reduc actiunea halogenilor, a formaldehidei si a metalelor grele. Evaluarea intensitatii actiunii dezinfectantelor se face prin determinarea concentratiei minime inhibitoare (CMI) sau determinarea indicelui fenolic, adica a raportului dintre actiunea antibacteriana a substantei si aceea a fenolului, folosind culturi standard de Eberthella typhosa sau Staphylococus aureus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.