Antiseptice si dezinfectante

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

Antiseptice externe. Dezinfectante
Principalele clase de substante dezinfectantate sunt:
a) halogenii si compusii halogenati (Cl2, NaOCl2, I2, iodoform, CH3, cloramine);
b) compusi oxidanti (apa oxigenata H2O2 solutie 3%, peroxidul de sodiu, Na2O2 folosit si la mastile de gaz pentru retinerea CO2, KMnO4, solutie 10Z2-10Z5

c) compusii borului acid bori, H3BO3, so[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antiseptice si dezinfectante

Antiseptice externe. Dezinfectante
Principalele clase de substante dezinfectantate sunt:
a) halogenii si compusii halogenati (Cl2, NaOCl2, I2, iodoform, CH3, cloramine);
b) compusi oxidanti (apa oxigenata H2O2 solutie 3%, peroxidul de sodiu, Na2O2 folosit si la mastile de gaz pentru retinerea CO2, KMnO4, solutie 10Z2-10Z5

c) compusii borului acid bori, H3BO3, solutie 3% si tetraboratul disodic, solutie 5 % mai bine tolerat de mucoase);
d) compusii organo-metalici (fenosept, solutie
2•10Z3 argint coloidal, AgNO3, solutie 10Z2-10Z5
e) alcoolii si derivatii (alcoolul etilic,C2H5OH,1 g/2m3 aer la umidatate maxima 20-30% si esteri)
f) aldehide (formaldehida CH2, solutie 40% si polimarizata: paraformaldehida HO-(CH2-O)n-H, cu n=10-50 si trioximetilen, trimerul ciclic, conditionat in comprimate a 1,1 g);

Rivanolul (1,Lactat de etacridina,lactat de 2-etoxi-6,9-diaminoacridina) este un derivat de acridina cu actiune antiseptica locala, solubil in apa, greu solubil in alcool, insolubil in eter; solutiile apoase de rivanol prezinta fenomenul de fluorescenta. Se prezinta sub forma de pulbere cristalina,de culoare galbena, fara miros, cu p.t 235sC.

Rivanolul se obtine prin condensarea acidului 2-clor-4 nitrobenzoic(2) cu p-fenitidina(3),urmata de ciclizarea intermediarului format,acidul etoxifenilnitroantranilic(4),la 2-nitro-9-cloracridina(5).Aceasta prin tratare cu amoniac si reducere cu zinc si acid clorhidric trece in 2-etoxi-6,9-diaminoacridina(6) care se separa,se purifica si apoi prin salifiere cu acid lactic,in mediu alcoolic anhidru,conduce la rivanol:

Antisepticele sunt substante care omoara (actiune bactericida) sau inhiba cresterea microorganimelor (actiune bacteriostatica), aflate pe un tesut viu (piele, mucoase, cavitati naturale, plagi). Dezinfectantele sunt substante care distrug microorganismele patogene din mediul extern (diferite obiecte si instrumente, pansamente, imbracaminte, mobila, pereti, excrete). Antisepsia se realizeaza numai cu mijloace chimice, nu sterilizeaza tesutul viu ci numai reduce, in grade variabile, numarul de germeni. Dezinfectia se realizeaza cu mijloace chimice, fizice, mecanice.

Un dezinfectant poate produce sterilizarea (distrugerea completa a oricarei forme de viata, indeosebi a microorganismelor). In practica se folosesc si termenii: garmicid, cu sens larg, pentru substante care distrug microorganjsmele; bactericid; fungicid; virulucid, amebicid etc. Este de dorit ca antisepticele sa fie actericide.Bacteriostaticele au efect antiseptic in anumite conditii de utilizare.

Actiunea bactericida trebuie sa apara repede(1-5minute), la concentratii cat mai mici si sa se manifeste asupra unui numar cat mai mare de specii de microorganisme, fara a fecta macrooorganismul (toxicitate selectiva). Efectul bactericid sa nu fie influentat de pH, ioni si substante organice, din mediul de actiune. Substanta sa fie stabila chimic, sa nu pateze obiectele, sa nu aiba miros dezagreabil si sa fie economica.

Aceeasi substanta poate actiona ca antiseptic sau dezinfectant dupa modul de intrebuintare, concentratie, timp de contact, etc. Mecanismul de actiune al antisepticelor sau dezinfectantelor poate consta in: precipitarea proteinelor celulelor microorganismelor; modificarea permeabilitatii membranei germenilor; intoxicarea sau interferarea cu enzimelor germenilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.