Antim Ivireanul

1x punct

categorie: Religie

nota: 8.00

nivel: Facultate

Mitropolitul Antim Ivireanul s-a nascut in jurul anului 1650 in Iviria (Georgia sau Gruzia) , din parintii Ioan si Maria , primind numele de Andrei si s-a incununat cu moarte martirica in toamna anului 1716 , fiind ucis de ostasii turci .

De tanar a fost luat in robie la turci si dus la Istambul (Constantinopol ) , apoi a fost eliberat si a trait in preajma Patriarhiei ecumenice ,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antim Ivireanul

Mitropolitul Antim Ivireanul s-a nascut in jurul anului 1650 in Iviria (Georgia sau Gruzia) , din parintii Ioan si Maria , primind numele de Andrei si s-a incununat cu moarte martirica in toamna anului 1716 , fiind ucis de ostasii turci .

De tanar a fost luat in robie la turci si dus la Istambul (Constantinopol ) , apoi a fost eliberat si a trait in preajma Patriarhiei ecumenice , unde a invatat sculptura in lemn , caligrafia , pictura , broderia , precum si limbile greaca, araba , turca . Probabil tot acolo a fost calugarit sub numele de Antim si hirotonit ieromonah . Prin anii1689-1690 a fost dus la Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca , unde a invatat limba romana si slavona , precum si mestesugul tiparului .

In anul 1691 i se incredinteaza conducerea tipografiei domnesti din Bucuresti , unde a imprimat patru carti :Invataturile lui Vasile Macedoneanu catre fiul sau Leon- 1691.Slujba Sfintei Parascheva si a Sfantului Grigorie Decapolitul - 1692.Evangheliarul greco-roman - 1693

Psaltirea - 1694
Dupa anul 1696 a fost numit egumen la Snagov , unde a mutat tipografia, imprimand 15 carti .La 16 martie este ales episcop la Ramnic , si infiinteaza tot aici o noua tipografie , iar la 21 februarie 1708 a fost ales mitropolit al Ungrovlahiei , in locul mitropolitului Teodosie , care a trecut la cele vesnice .

Exista dovezi scrise care demonstreaza refuzul mitropolitului de a accepta amestecul patriarhului Ierusalimului , Hrisant Notara , in treburile Bisericii Ortodoxe din Ungrovlahia : " Si mai de ras este sa zici ca se gasesc in Ungrovlahia manastiri supuse patriarhului de la Ierusalim sau altui patriarh.

Fiindca nici nu au fost vreodata , nici nu vor fi in Ungrovlahia manastiri supuse vreunui patriarh dintr-o eparhie straina , ci toate acestea se afla sub carmuirea noastra ." Demersul este laudat de Nicolae Iorga care spune : "Niciodata unui Patriarh nu i s-a vorbit de un Mitropolit roman in aceasta forma . Este una din cele mai splendide piese ale rezistentei pe care Biserica noastra a opus-o tuturor incercarilor . "

Opera sa se compune din lucrari tiparite in timpul vietii sale si din lucrari ramase in manuscris , tiparite in timpul vietii sau foarte tarziu , dupa moartea sa , aproape de zilele noastre .Cea mai valoroasa opera omiletica si literara , ramasa de la mitropolitul Antim Ivireanul, o formeaza Predicile sau Didahiile , dupa denumirea greceasca.

Predicile le-a tinut la unele duminici si sarbatori mari , in vremea pastoririi sale , fie la Bucuresti , fie la Targoviste , iar valoarea lor istorico- literara si artistica este cu totul deosebita .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.