Antigenele

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

In general, orice substanta straina care declanseaza in organism o reactie imuna este denumita antigen(Ag).Substante cu caracter antigenic pot lua nastere direct in organism prin aparitia unor mutatii somatice, cum sunt cele de tip oncogen.Antigenele au doua proprietati generale: declanseaza raspunsul imun si reactioneaza specific cu produsele rezultate in urma elicitirii acestuia (anticorpi-Ac sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Antigenele

In general, orice substanta straina care declanseaza in organism o reactie imuna este denumita antigen(Ag).Substante cu caracter antigenic pot lua nastere direct in organism prin aparitia unor mutatii somatice, cum sunt cele de tip oncogen.Antigenele au doua proprietati generale: declanseaza raspunsul imun si reactioneaza specific cu produsele rezultate in urma elicitirii acestuia (anticorpi-Ac sau receptori celulari).

Declansarea raspunsului imun presupune in mod obligatoriu trei aspecte:
a) - Ag selecteaza dintr-un repertoriu preexistent de limfocite, doar pe cele ce sunt Ag-specifice, respectiv exprima pe suprafata lor receptori ce pot recunoaste si pot stabili legaturi cu Ag inductor; acest proces poarta denumirea de selectie clonala
b) - ca urmare a recunoasterii antigenice, limfocitele selectate sunt activate metabolic;

c) - secundar stimularii activitatii metabolice limfocitare, acestea prolifereaza, prin cresterea impresionanta a numarului de celule realizandu-se expansiuea clonala.Capacitatea antigenelor de a declansa raspunsul imun, care implica selectia clonala, activarea clonei selectate si expansiunea acesteia, se numeste imunogenitate.In al doilea rand, Ag reactioneaza strict cu produsele rezultate ca urmare a elicitarii raspunsului imun, fie ca acestea sunt molecule solubile de tipul anticorpilor, fie ca sunt molecule atasate membranelor celulare cu functie de receptori limfocitari T sau B pentru Ag, aceasta proprietate este desemnata cu termenul de specificitate.

Este cunoscut insa faptul ca nu toate antigenele existente in natura se caracterizeaza prin cele doua proprietati generale - imunogenitatea si specificitatea. In functie de faptul ca diversele antigene, poseda ambele proprietati generale sau numai una singura, acestea pot fi impartite in doua clase:
a) - imunogene sau Ag complete ce prezinta dubla capacitate, aceea de a declansa un raspuns imun si de a reactiona specific cu produsele rezultate (Ac sau receptorul de membrana);

b) - haptene sau Ag incomplete - sunt Ag cu greutate moleculara mica si foarte mica si care sunt capabile sa reactioneze cu imunoglobulinele specifice, dar nu pot initia un raspuns imun umoral tradus prin productie de Ac, decat daca sunt cuplate cu o macromolecula purtatoare (carrier). Un exemplu de haptena il constituie dinitrofenolul (DNP) care reactioneaza specific cu Ac anti-DNP, dar nu poate induce formarea lor, decat daca DNP este cuplat cu un purtator imunogen, cum ar fi serumalbumina. Incapacitatea haptenelor de a elicita ele singure raspunsuri imune se explica prin faptul ca in cazul marii majoritati a Ag , (cazul haptenelor) , productia de Ac necesita o cooperare celulara ce se poate realiza numai daca Ag prezinta un anumit grad de complexitate.

Este bine cunoscut in biologie ca una dintre cele mai importante caractere ale unei substante antigenice este aceea de a fi straina organismului in care patrunde. Aceasta "origine diferita" a substantei este o conditie necesara dar nu suficienta. Exista un numar impresionant de exemple in care substante "straine" ca origine, dar inrudite ca structura chimica cu substantele proprii organismului, au calitati antigenice mult diminuate.

Insulina - chiar daca provine de la unele animale mult indepartate taxonomic (porc, cal etc.) are o structura chimica foarte apropiata de cea a insulinei umane. Deci conditia esentiala ca o substanta sa aibe calitati antigenice este aceea de a fi diferita din punct de vedere al structurii chimice fata de substantele similare ale organismului receptor.Este suficient ca o substanta sa sufere modificari chimice structurale minime ca sa devina antigen, chiar fata de organismul care a sintetizat-o.

Un alt caracter deosebit de important ce confera calitate antigenica unei substante este gradul de complexitate structurala si talia moleculara. Din acest punct de vedere proteinele, substante cu talie mare si complexitate structurala deosebita, reprezinta cel mai elocvent exemplu. Totusi este recunoscut faptul ca anumite substante chimice simple, cu greutate moleculara mica, introduse pe cale parenterala sau chiar aplicate direct pe tegument, prezinta un caracter antigenic ridicat. Aceste substante au o capacitate crescuta de a se combina cu grupari reactive ale proteinelor tisulare din organismul in care sunt introduse si astfel devin substante antigenice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.